HRAST-PRIBOJ Komšiluk Vesti

Барикаде за отпад који Лимом стиже у Дрину

BARIKADE-ZA-OTPAD

Акумулациона језера хидроелектрана биће штићена мрежама и ланчаницама. Ове баријере ће зауставити плутајућа острва смећа, које при високом водостају речни ток подиже са депонија уз обалу

BARIKADE-ZA-OTPAD

BARIKADE-ZA-OTPAD

Прибој – На заједничком састанку представника ресорних министарстава Србије, Републике Српске и Црне Горе, одржаном у Прибоју, коме су присуствовали и представници предузећа „Хидроелектране на Дрини” из Вишеграда и „Дринско-лимских хидроелектрана” из Бајине Баште, договорено је да се хитно поставе мреже, односно ланчанице на акумулацијама дринских и лимских хидроелектрана. Тиме би отпочело решавање дугогодишњег проблема због плутајућег отпада који Лимом стиже у Дрину, у акумулационо језеро ХЕ „Вишеград“.

Резултати овог међудржавног договора биће видљиви крајем ове године, након чега ће се заједничким еколошким пројектима конкурисати за средства из међународних фондова.

На току дугом 220 километара, река Лим протиче кроз три државе и 15 градова, на чијој обали је лоцирано на стотине дивљих и легалних депонија, са којих при вишем водостају покрећу велике количине смећа.

Због огромних количина плутајућег отпада који стиже Лимом у Дрину, највише проблема има Хидроелектрана „Вишеград“, каже директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Миле Лакић, прецизирајући да су ради заштите изградили две ланчанице.

На састанку у Прибоју је договорено да сви представници заинтересованих општина и министарстава три државе, који чине оперативни тим, што пре ураде мапе бројних дивљих депонија уз Лим и Дрину, изјавила је Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, очекујући да се коначно реши проблем плутајућих острва у ова два слива.

Извор: Политика       Аутор:С. Хелета

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.