HRAST-PRIBOJ Uncategorized Vesti

За две године 317 малих хидроелектрана у Србији

Извор: Танјуг

БЕОГРАД – Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић уручила је данас председницима 17 општина и градова Споразум о међусобној сарадњи која се односи на добијање енергетских дозвола за изградњу малих хидроелектрана на 317 локација.

Процењена вредност инвестиција за свих 317 локација је око 500 милиона евра, од чега ће 300 милиона бити у општинама које су неразвијене, казала је Михајловић на конференцији за новинаре након уручивања Споразума о међусобној сарадњи у поступку информисања домаћих и страних правних или физичких лица заинтересованих за издавање енергетске дозволе, односно сагласности.

Она је казала да је јавни позив који је Министарство упутило заинтересованим за изградњу малих хидроелектрана успело, додавши да је било укупно 1.400 пријава.

“Србија ће на основу овог јавног позива у наредне две до две и по године имати изграђених 317 малих ХЕ, око 100 мегавата снаге или 400 гигават часова електричне енергије“, објаснила је министарка.

То ће, према њеним речима, такође обезбедити нових 1.000 радних места, а с обзиром да ће то покренути домаћу индустрију, грађевинарство и све друге области унутар земље, може се говорити о десетинама хиљада нових радних места.

Она је навела да ће почетком јуна имати потпуну листу свих који су добили могућност да имају енергетску дозволу и изграде мале ХЕ.

Како је казала, у Србији постоји више од 900 локација за мале ХЕ, али су за ових 317 локација имали комплетну документацију у тренутку објављивања позива, додавши да ће бити још јавних позива.

Највише пријава је било за Тутин, где су за 57 локација стигле 133 пријаве, што говори да су инвеститори врло заинтересовани и да мора да постоји конкуренција, сматра Михајловић.

Ово је према њеном мишљењу добро за смањење регионалних разлика које су огромне, јер од 17 општина, девет припада категорији неразвијених, у којима је око 200 локација.

Председник општине Ивањица Миломир Зорић је казао да се за 46 локација јавило 340 потенцијалних инвеститора.

“Очекујемо да се кроз неколико година покрене и грађевинарство у Ивањици и запошљавање, а нарочито да ће потенцијали инвеститори који добију енергетске дозволе закључити уговоре са општином Ивањица како би тај систем био одржив и да би локална заједница имала користи од таквог ресурса као што су воде“, додао је Зорић.

Председник општине Тутин Шемсудин Кучевић је навео да у тој општини већ постоје 64 мале ХЕ, што показује колико је обновљива енергија значајна за ту област.

“Спремамо се већ за други корак, ако добијемо од Министарства енергетске дозволе за извоз струје као мале општине, које ће да базирају свој развој на обновљивим изворима, имамо у плану изградњу соларне електране за 15 мегавата“, додао је Кучевић.

http://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/za-dve-godine-317-malih-hidroelektrana-u-srbiji_392483.html

1 Comment

  • To sa mini centralama na nasim predivnim rekama je po mom misljenju neozbiljno, s obzirom da ce korist od njih imati samo pojedinci. Imajuci u vidu da ce te centrale biti automatizovane i da ce na njima raditi minimalan broj ljudi, licno nisam za izgradnju takvih objekata koji ce narusiti prirodna bogatstva nasih reka i okoline. Zar ne bi bilo bolje za nas ekoloski sistem da se okrenemo solarnoj energiji i izgradnji vetrenjaca koje ce proizvoditi el. energiju, i time spreciti katastrofu vec narusenog eko sistema?

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.