Komšiluk Vesti

Кад се „горски цар“ пробуди пре времена

Мештанима Беле Реке недавно је страх утерала изненадна посета из шуме. Медвед се спустио у село и однео неколико оваца. Мештани су се обраћали надлежним за помоћ, али су остали кратких рукава. Медведи обично избегавају сусрет са људима, а кућама се не приближавају ако у шуми имају довољно хране.

Уместо да је у уобичајеном зимском сну, медведа из шума Муртенице, због благе зиме, до недавно су виђали мештани Беле Реке. Страх од сусрета се увукао у село, а звер је, од јесенас, кажу мештани, однела из торова белоречких домаћина десетак оваца.

 

Да је „горски цар“ прво су били сигурни по отисцима шапа крај торова, а онда је и Малиша Виторовић имао с њим сусрет – очи у очи.

„Спустим торбу, прибор и секиру, била пртина, снијег је био. На само пет, шест метара испред мене, на једном искочи мечка на пртину и стаде. А ја сам држао моторку у рукама, како је она стала, и ја стоијим. Она се изгледа више уплаши мене него ја ње. Само стаде, крену, окрете се од мене и оде низ неку долину“, прича Малиша Виторовић.

Од тада, и пре првог сумрака мештани пале светла на штали, а селом се мало ко усуђује да шета сам.

„Не смемо увече нигде да идемо, стоку рано затварамо, с првим мраком у кућу и то ти је то“, каже мештанка Нада Џелебџић.

„Два мене овна однио. Обраћали смо се инспектору у Новој Вароши, обраћали смо се СУП-у, каже онај није моје, каже овај није моје, кад, на крају је било, што их нисте осигурали. Ја сам лепо казао: Како ћу да осигурам? Јеси ли ти осигурао медведа?“, прича Драгомир Виторовић.

Медвед је трајно заштићена врста и захтеве за одштету ресорном министарству прослеђују ветеринарски или ловни инспектор уз записник са лица места.

„Најбитиније је да се 24 сата после настанка штете обрате нама или директно инспекцијској служби у Новој Вароши, да се изађе на терен“, наводи Дарко Живковић из Ловачког удружења „Козомор“.

У противном – нестају трагови медведа, а тиме и шанса за одштету, али страх од његових све чешћих силазака до кућа, увукао се у село.

Др Душко Ћировић са Биолошког факултета Универзитета у Београду каже да су сусрети са медведом случајни, јер медвед осети човека и избегава било какав сусрет са њим.

„Мислим да места за суживот има довољно, али такође институције из система морају да функционишу да уколико имају штете, та штета мора да буде компензована“, објашњава Ћировић.

Izvor:RTS

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.