Priboj za početnike Uncategorized Vesti

Новине у лечењу рака (видео)

На конкурсу, холандске биотехнолошке компаније ГЕНМАБ у истраживању нових метода лечења рака, међу 250 кандидата из свих крајева света, најбољим је оцењено решење Прибојца др Жељка Пријовића. Награда ће овом научном истраживачу који ради на Медицинском факултету, Универзитета Патра у Грчкој, омогућити да идеју реализује у пракси.

Рад доктора Жељка Пријовића из Прибоја, међу 250 кандидата проглашен најбољим на конкурсу у Холандији.

 

Пријовић је научни истраживач на Медицинском факултету Универзитета Патра у Грчкој. Награда подразумева и реализацију идеје у пракси.

Холандска компанија GENMAB већ развија антитела која се циљано праве против канцерогених ћелија. Најприхватљивију надоградњу је понудио др Жељко Прјовић који се истраживањем нових метода у лечењу рака бави готово две деценије, најпре на Тајвану, сада у Грчкој.

„Ја сам раније развијао хемотерапију која има својих добрих страна, наравно и лоших, често је врло токсична за организам, тако да би спој мојих лекова које смо патентирали са антителима фирме GENMAB могло да резултира у методи која је далеко прихватиљивија за пацијенте у погледу добрих ефеката против тумора, а да нема штетних дејстава“, каже Прјовић.

Др Пријовић, иза кога с , са тимом са Тајвана, већ патентирана два лека, истраживање би требао да почне у јуну, како би све припремио за клиничка испитивања.

„Уколико се покаже да метода коју сам предложио фирми ГЕНМАБ заиста помаже да се лекови директно испоруче у рак, онда ће то бити одлична база за примену на људе“, објашњава доктор Пријовић.

Од идеје до реализације је наравно дуг пут који и много кошта, због чега се др Пријовић научно- истраживачким радом и бави у иностранству, мада је у контактима са колегама из Винче који раде  сличну тематику.

Извор РТС    Аутор: Наталија Видић

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.