Uncategorized Vesti

РАДНИЦИ ФАП-А ПОСЛЕ ТРИ МЕСЕЦА ВРАЋЕНИ НА ПОСАО

Прибој – После двоипомесечног принудног одмора данас се на посао враћа 1200 радника ФАП-а, а све очи упрте су у Александра Вучића првог подпредседника Владе Србије.
После двоипомесечног принудног одмора, данас се на посао враћа 1.200 запослених у Фабрици аутомобила ФАП из Прибоја, иако су у овој највећој фабрици камиона на Балкану свесни да немају посла, да плате нису примили од маја месеца, да им се дугови гомилају а доприноси запосленима ПИО нису уплаћивани годинама, да су им већ месецима неоверене здравствене књижице…

fap Лидери четири синдиката у ФАП-у кажу да је од почетка године у ФАП-у произведено свега неколико камиона, да ће годину завршити са пар десетина произведених камиона, у задњој деценији овде се производи по стотинак камиона годишње, а некада ФАП је само у једној смени производио по тридесетак камиона. Ипак, ових дана у прибојском ФАП-у све очи су упрте у Александра Вучића, првог подпредседника Владе Србије, који је обећао да ће поново довести Немачки Мерцедес у ФАП, који је за прибојску фабрику – сламка спаса!

Генерални директор ФАП-а Зоран Заковић је рекао да садашњих 1.200 запослених у ФАП-у са годишњом производњом од само 800 камиона годишње, а некад је 7.000 ФАП-ових радника производило исто толико камиона и преко половине извозило, могло пословати са „позитивном нулом“. У ФАП-у су огорчени на државу која упорно у задње две деценије избегава камионе ФАП-а неопходне јавним предузећима, уместо што их набавља у иностранству. Како каже Заковић, аутобуси ФАП-а продати приватним превозницима врло успешно превозе Београђане, а ако су добри и профитабилни код њих, зашто онда ФАП-ова возила нису добра и јавним комуналним предузећима, пита се Заковић.

У ФАП-у кажу да би прву степен пословно-техничке сарадње са Немачким Мерцедесом била међусобна испорука делова, чији је ФАП до 1992. године био четврт века врло успешан лиценцни партнер са годишњом испоруком делова Мерцедесу вредности од преко 20 милиона тадашњих Немачких марака. Потом би ФАП могао да ради аутобуске шасије за Мерцедесове аутобусе који ће се склапати у Београдском Икарбусу.

„Наш дугорочни циљ је договарање производње једног од Мерцедесових модела камиона у Прибоју, по моделу договора Фијата у Заставе, за што би морао уследити билатерални договор Немачке и Србије и снажна подршка наше државе. Очекујемо да држава Србија помогне ФАП-у и обезбеди пласман 400 ФАП-ових камиона на домаћем тржишту“, каже Заковић.

У ФАП-овим синдикатима страхују да је у ФАП-у радничко стрпљење на измаку, посебно због велике неизвесности, несигурности и вишегодишњих ишчекивања бољих дана за ФАП и цео овај крај чији је он носилац развоја.

Извор: http://glaszapadnesrbije.rs/780579/PRIBOJ-RADNICI-FAP-VRACENI-NA-POSAO/

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.