Dom kulture Prijepolje: Koncert Damira Imamovića

Dom kulture Prijepolje: Koncert Damira Imamovića

Sevdalinka „u novom ruhu“ za vaš merak…
KONCERT godine *DAMIR IMAMOVIĆ TRIO*
petak, 12.maj 2017.godine u 20h / Velika sala Doma kulture

Damir Imamović, unuk legendarnog bosanskohercegovačkog interpretatora sevdalinke Zaima Imamovića, neko sa kim je rođena nova sevdalinka, pa njegove izvedbe sevdalinki najčešće nazivaju “novim pravcem u bosanskom sevdahu”.

Damir Imamović Trio svira minimalistički “fusion sevdah”. Reč je o specifičnoj interpretaciji tradicionalne bosanskohercegovačke muzike, koja istovremeno i ogoljuje njenu starinsku formu (minimalistički pristup) i otvara je najrazličitijim muzičkim uticajima (fusion sevdah).

Za razliku od izvođača, koji iz tradicionalne muzike uzimaju teme i obrađuju ih u maniru jazza, elektronske muzike ili neke druge popularne forme, Damir Imamović Trio ne beži od toga da svira upravo tradicionalni sevdah i da u njega uvodi uticaje drugih muzičkih žanrova.

Damir Imamović

 

Damir Imamović Trio čine: Damir Imamović, gitara i vokal, Edvin Hadžić, kontrabas i Vanja Radoja, violina. Sastav deluje od početka 2006. godine, do kada je Damir Imamović nastupao solo i održao niz uspešnih koncerata u Sarajevu, Zagrebu, a posebno je zapažen njegov nastup u Parizu, u okviru proslave desetogodišnjice centra Andree Marlaux u pariškom Beaubourgu. U izdanju sarajevskog buybooka Damir Imamović Trio objavio je prvi CD „Damir Imamović Trio svira standarde“ 2006. godine, koji je proglašen kulturnim događajem te godine u Bosni, dok je sredinom maja meseca 2008. godine Trio objavio i svoj drugi album „Damir Imamović Trio Abrašević Live“. Trio je održao niz uspešnih koncerata u Švajcarskoj, u prestižnoj sali Theatre de Comedie u Ženevi, kao i u GessnerAlle sali u Cirihu, potom u Istanbulu, Ankoni, Dizeldorfu, Zagrebu, Rijeci, Sloveniji…

Izvođača koji pevaju samo sevdah ima jako malo, pre deset godina možda ih nije bilo ni toliko, ali postoji publika, taj žanr je iznedrio predivne tekstove, predivne emocije i iz toga treba učiti, rekao je Damir Imamović gostujući u Danu uživo. Čovek koji se smatra se predvodnikom ’’novog sevdaha’’,muzičkog talasa moderne interpretacije bosanske tradicionalne pesme Damir Imamović nastupiće 13. maja sa Sevdah taktom pred beogradskom publikom u Zadužbini Ilije Kolarca. „Sevdah koji ja pevam ima veze sa tradicionalnim, ali i sa autorskim novim pesmama, a isto tako i sa starijim ljudima od kojih sam učio, a koji su imali magične pesme i tekstove. Bilo mi je logično da to što sam počeo raditi predstavim na novi način“, rekao je Imamović. Tradiciji treba vratiti i nešto od sebe, dodao je, ne samo posuđivati. „To je put koji je meni drag. Držim da je sevdah važan žanr, kojem želim da produžim život i malo ga izazivam“, kazao je umetnik. Govoreći o reakcijama publike, rekao je da je većina muzičara živi od verne publike. „Sve je manje mesta u koja idemo prvi put. Bude raznih reakcija, na prvom ljudi obično ne znaju šta da očekuju, interesantno je kad dođemo drugi, treći put… to je sad već jedan ljubavni odnos“. kazao je.

Test preuzet sa FB stranice Dom kulture Prijepolje i portala rs.n1info.com

priboj033

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*