Jovica Spajić: Pobednik „La Ultra – The High“ (video)

Jovica Spajić: Pobednik „La Ultra – The High“ (video)

Jovica Spajić, srpski reprezentativac u trkama izdržljivosti, pobedio je na najsurovijem maratonu na svetu „La Ultra – The High“. Trku je posvetio deci oboleloj od Angelmanovog sindroma. Kako je protekao maraton i šta o trci i njemu samom kažu on, njegovi prijatelji i porodica, pogledajte u video snimku uz ovaj tekst. 

Jovica Spajić postavio nov rekord na Ultra trci na Himalajima

Foto: Ultra Trkač Srbije / Promo Jovica Spajić postavio nov rekord na Ultra trci na Himalajima

– Osećam se odlično, odmorio sam se i već razmišljam o tome šta će mi biti novi izazov – rekao je za „Blic“ Jovica Spajić iz daleke Indije.

Pred odlazak na Himalaje otkrio nam je da je ovo prva trka koja mu stvara zebnju.

I to sa razlogom, jer je morao da trči kroz najviše pustinje na svetu, gde nadmorska visina varira od 3.100 do 5.650 metara, a temperatura za samo šest sati može da se promeni od 35 do -10 stepeni Celzijusa.

Trčao 333 kilometrakroz najvišu pustinju na svetu

Foto: Ultra Trkač Srbije / PromoTrčao 333 kilometra kroz najvišu pustinju na svetu

– Trka je bila izuzetno brutalna, zbog toga što pluća na tim visinama rade sa 50 odsto kapaciteta. „Saobraćaj“ je faktor broj jedan od kojeg se može poginuti na trci – uski prolazi, odroni kamenja, teretni kamioni koji podižu oblake prašine i litice sa kojih je moguće skrenuti nakon 60 sati bez sna – opisao nam je Dalibor Daničić, jedan od dvojice prijatelja koji su Jovicu pratili u stopu i istovremeno snimali dokumentarac o njegovom podvigu.

Jovica je podelio pobedu sa Australijancem Grantom Monom, sa kojim je rame uz rame istrčao celu trku. Kolegijalnost ovih ultramaratonaca, koji su se takmičili i ispomagali u isti mah, ocenjena je kao pravi primer sportskog ponašanja. Uz još dvojicu trkača, samo su se oni usudili da se suoče sa najtežom stazom, dugom 333 kilometra, dok su se preostali takmičari opredelili za one od 111 i 222 kilometra.

Inače, na „La Ultra – The High“ učestvuje se samo sa pozivom, a među 30 najtvrdokornijih trkača na svetu, naš dvadesetdevetogodišnji Jovica bio je jedan od najmlađih.

Podelili nevolje i pobedu: Grant Mon i Jovica Spajić

Foto: Ultra Trkač Srbije / Promo Podelili nevolje i pobedu: Grant Mon i Jovica Spajić

Ipak, skromnom mladiću pobeda nije prva na umu.

– Moja je najveća nada da sam ovom trkom bar malo skrenuo pažnju na probleme osoba koje žive sa Angelmanovim sindromom – rekao je mladi Pribojac, koji je sve vreme trke nosio majicu sa natpisom „Angelman“, u želji da se čuje za marginalizovani sindrom od koga boluju mnoga deca u Srbiji.

Trku posvetio deci oboleloj od Angelmanovog sindroma

Foto: Ultra Trkač Srbije / Promo Trku posvetio deci oboleloj od Angelmanovog sindroma

Ovaj pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice trku je posvetio slabima, a vodio se porukom jakih – „Ko sme, taj i može“, što je deo čuvene poruke Živojina Mišića, a ujedno i parola kluba „Ultra Trkač Srbija“, čiji je Jovica član i gde se čvrsto veruje da su granice samo tamo gde ih mi postavimo. Ostaje nam samo da vidimo koje će sledeće granice ovaj mladić da pomeri.

Tekst preuzet sa Blic.rs

Video preuzet sa kanala UltraTrkacSrbija

Dragoljub Šalipur

Categories: Sport, Vesti, Zanimljivosti

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*