Karneval u Priboju pre pola veka

Karneval u Priboju pre pola veka

Zahvaljujući pojedincima (Foto klub Fap i Sportski vremeplov Priboj) mnoge fotografije iz perioda posle razvitka novog dela grada su otrgnute od zaborava vremena. Sa facebook profila „Sportskog vremeplova Priboj“ smo preuzeli fotografiju karnevala u Priboju. Pošto nažalost ništa nismo mogli da saznamo o njemu, raspitali smo među posetiocima naše facebook stranice i dobili smo sledeću priču.

 

Karneval u Priboju

Karneval u Priboju (Izvor: FB Sportski vremeplov Priboj)

 

Kako nam prenosi jedna posetiteljka potpisana kao Mersid-Vesna Adilovic-Kurdija, verovatno je u pitanje 1963. godine. Tada je karneval za Dan Mladosti, 25.  maja, kretao od Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i glavnom ulicom Maršala Tita prema starom igralištu, pošto stadion još uvek nije bio izgrađen. Taj dan, kako piše naša posetiteljka, je bio prava svečanost, u FAP-u se nije radilo, grad je vrveo od praznične atmosfere, terase su bile pune ljudi, a deca su kostime pravila od krep papira iz knjižare. Karneval se održavao nekih 6 godina svakog 25. maja, a kasnije je karneval zamenjen sletovima na stadionu (koji je u međuvremenu bio završen).

Dragan Glišević kaže sledeće: „Karneval se održavao u prolece, možda maj. FAP je obezbedjivao kamione na kojima su bile tematske celine . Ja secam da sam jednom bio pajac: imao sam polovunu kostima plave boje a druga polovina je bila crvena. Dugmad su takodje bila različitih boja, šiljata kapa takodje. oko pripreme kostima se najviše angažovala moja majka. bio sam prvi ili drugi razred /1964 ili 1965 godina/. Karneval je išao glavnom ulicom, kroz špalir sugradjana , radoznalih roditelja. Bio je to jedan od važnih dogadjaja u gradu. Ne secam se potpuno, ali mi se čini da se sve završavalo „bakljadom“ , kolonom sa bakljama koja se takodje kretala kroz glavnu ulicu ali su baklje nosili stariji djaci.“

Milina Ječmenica je takođe podelila svoje sećanje: „Karneval su organizovale osnovne škole, kolona đaka sa učiteljicama, kretala se od OŠ Vuk Karadžić do Starog Priboja. Devojčice iz nižih razreda osnovne škole su većinom bile balerine. Šile su se platnene bele baletanke i suknjice sa karnerima od belog krep papira i venčići za glavu sa cvetićima od krepa.“

Zahvaljujemo se posetiocima koji su nam podelili ovu priču i tako je otrgli od zaborava. Ako Vi imate neku zanimljivu priču iz prošlosti Priboja i želite da je podelite sa nama, javite nam se na facebook stranici ili nas kontaktirajte.

Categories: Priboj za početnike

Komentari

 1. Tomislav-Lola Morovic
  Tomislav-Lola Morovic 22 januar, 2013, 07:56

  Karneval je opstao oko 6-7 godina. Ja sam ucesnik toga karnevala 2 puta. Povorka maskiranih ucenika se kretala od osnovne skole Vuk Karadzic iz naselja pa sve do starog Priboja, mislim do osnovne skole Branko Radicevic, pa nazad u novi deo grada. Nemam podatak kada je karneval prestao. Mislim da je krajem sezdesetih. Umesto karnevala pocelo se sa sletovima koji su se odrzavali na starom stadionu FAP-a.

  Reply this comment
 2. Eldin
  Eldin 27 januar, 2013, 12:44

  Zasto opet nebi mogli,poceti sa karnevalom,jer desavanja u Priboju su katastrofa.Pozz svima

  Reply this comment
 3. Tomislav-Lola Morovic
  Tomislav-Lola Morovic 19 februar, 2013, 12:06

  Zaista bi bilo lepo kada bi karnevali ponovo zaziveli. Mozda u neka bolja vremena.

  Reply this comment

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*