Ko krade taj i greši

Ko krade taj i greši

„Pribojske novine“ objavile prošlogodišnji izveštaj  sa šahovskog turnira (koji su uzeli sa našeg Portala) kao svoju  novu vest.

„Pribojske novine“  su 2. decembra prošle godine obnovljene posle gotovo tri decenije. Na predstavljanju novina je rečeno da će izlaziti dva puta mesečno, tj. svakog drugog petka, da su besplatne, da nisu tabloidne i da nisu bilten. Istog meseca su izašla prva tri broja, treći broj 30. decembra, i onda se stalo. Posle pauze od tri meseca, a samo par dana uoči predsedničkih izbora, 29. marta, izašao je i četvrti broj „Pribojskih novina“.

Nemamo nameru da ih kritikujemo zbog pauze od 3 meseca, (to neka čine oni koji ih finansiraju iz opštinskog budžeta), već nam je za oko zapao tekst o nedavno održanom memorijalnom turniru u šahu „Dr Obrad Radić“, koji se već petu godinu za redom uspešno održava u Priboju u organizaciji ŠK FAP i porodice Radić.

Naime, u poslednjm broju, pod naslovom „Održan 5. memorijalni šahovski turnir dr Obrad Radić“, objavljen je potpuno pogrešan tekst koji se ustvari odnosi na IV memorijalni turnir od pre godinu dana. To bi nam možda i promaklo da za ilustraciju nisu korišćene fotografije koje smo mi tom prilikom napravili. Tekst je u potpunosti preuzet sa portala pvportal.me koji je izašao pod naslovom „Stjepan Krstonijević pobjedio na turniru u Priboju“, a koji je, opet bez potpisa i navođenja izvora, preuzeo naše fotografije i uz male korekcije ceo tekst objavljen 27.03.2016. pod naslovom Šah: Završen četvrti memorijalni turnir „Dr Obrad Radić“.

Činjenica je  da u našem gradu nema puno događanja i da svi koji izveštavaju o njima, manje-više govore ili pišu isto (dobro, mi se malo razlikujemo), ali osnovna pravila nalažu da potpišete autora,  izvor ili navedete medij sa koga ste preuzeli tekst.

Ako su već opredeljena određena sredstva za štampanje „Pribojskih novina“ i ako  neko citira  narodnu poslovicu, „Što se ne napiše to vetar odnese“, onda  mora razmisliti i o drugoj, takođe narodnoj poslovici, Ko laže taj i krade, a ko krade… taj i greši!

Dragoljub Šalipur

Categories: Vesti, Zanimljivosti

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*