U Priboju više birača nego stanovnika

U Priboju više birača nego stanovnika

Na nedeljnim predsedničkim izborima u Polimskoj dolini, na ukupno 152 biračka mesta, pravo glasa imaće 76200 birača, što je za oko 500 manje u odnosu na lanjske parlamentarne i lokalne izbore. Dugogodišnji paradoks da Priboj ima više građana sa pravom glasa upisanih u birački spisak nego stanovnika, nastavlja se i za ove izbore.

U Prijepolju glasanje će se obavljati na 63 biračka mesta a pravo glasa imaće 34.108 glasača koliko je registrovano po zaključenju biračkog spiska.Iz ove lokalne samouprave podnešen je bio zahtev RIK-u da se poveća broj biračkih mesta na 78, koliko ih je bilo do prošlih parlamentarnih izbora međutim on je odbijen. U odnosu na izbore odžane 2016. godine broj glasača u ovoj opštini manji je za 174.

I u Novoj Varoši je 170 birača manje nego krajem aprila prošle godine kada su održani parlamentarni i lokalni izbori, a čak 920 manje nego pre četiri godine.Ukupno 11 kandidata za predsednika Srbije boriće se u ovoj opštini za naklonost 13.898 birača, koliko ih je ukupno na biračkom spisku.

Pream Zakonu za predsedničke izbore u opštinam akoje imaju između 30 i 51. biračkog mesta se formira se Radno telo za praćenje izbora, kojim po preporuci RIK-a koordinira načelnik opštinske uprave i radno telo ima još 5 članova.

-U našoj opštini i ove godine će se glasati na 41 biračkom mestu. Birališta će biti otvorena od 7 do 20 časova, a meštani koji zbog bolesti ne mogu da izađu na biračko mesto glasaće kod svoje kuće. Potrebno je samo da se prijave na dan izbora do 11 sati i izborna komisija će im tokom dana doneti glasački listić – kaže načelnik Opštinske uprave Mirel Roljević.

Dugogodišnji paradoks da Priboj ima više građana sa pravom glasa upisanih u birački spisak nego stanovnika, nastavlja se i za ove izbore. Na dan 17. marta kada je zaključen birački spisak za predstojeće predsedničke izbore u Priboju pravo glasa ima 28.194 glasača što je 64 glasača manje u odnosu na birački spisak iz aprila 2016.godine za parlamentarne i lokalne izbore kada je u Priboju bilo upisano 28.258 birača. Opština Prbioj prema podacima sa poslednjeg popisa ima 27.133 stanovnika, odnosno 1.061 stanovnika svih uzrasta, manje nego upisanih punoletnih građana sa pravom glasa.

U ovoj opštini glasnje će se odvijati na 48 biračkih mesta.

Kompletan tekst preuzet sa PPmedia

priboj033

Categories: Komšiluk, Vesti

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*