Komšiluk Uncategorized

УЗБУНА У ПРИЈЕПОЉСКИМ ВРТИЋИМА ЗБОГ ТУБЕРКУЛОЗЕ

.

У Пријепољу је већ неколико дана влада права узбуна након сазнања да је једна васпитачица вртића „Дуга“, у коме је 200 малишана, била у контакту са троје чланова родбине оболелих од туберкулозе и затражила лекарску помоћ у Ужицу, а неки од забринутих родитеља одвели су малишане на прегледе. Допринос су дали и донекле сензационалистички натписи у штампи, па су се муњевито међу Пријепољце минулих дана увукли страх и неповерење.

Васпитачица је била у контакту са оболелима од ТБЦ, пошто је у пријепољској болници посетила оболелог брата, снајку и дете. Због природе посла који обавља, свесна свог поступка, самоиницијативно је урадила потребне анализе и прегледе и тренутно је на боловању, иако за сада нема назнака да је и она оболела од туберкулозе. У извештају специјалисте пнеумофтизиолога из Здравственог центра у Ужицу, др Љиљане Јоксимовић, искључује се могућност заразе по околину“, каже у изјави за Глас западне Србије Кајевић.

У вртићу истичу да је васпитачица, као и остало особље, била на систематском прегледу 28. августа и да санитарна инспекција и Завод за јавно здравље редовно контролишу рад установе. И јуче и прекјуче је у овом вртићу била екипа санитарне инспекције и радила свој посао.

Нема разлога за панику, родитељима смо објаснили целу ситуацију о немамо никаквих назнака да је поменута васпитачица оболела од туберкулозе, али њено стање и даље пратимо са колегама из Здравственог центра Ужице. Ради се о уобичајеним пословима, као и у другим градовима у Србији. Консултовали смо се о свему и у сталној смо вези са регионалним координатором за ТБЦ у Ужицу и јединицом за ТБЦ Министарства здравља“, изјавила је данас нашој редакцији др Јасмина Хамзић, начелница Службе пнеуматологије Болнице у Пријепољу.

Интересантно је да је све сумње и гласине које су се муњевито прошириле Пријепољем изазване тиме што је васпитачица директно код лекара отишла у Ужице, а не у пријепољски Дом здравља. Како сазнајемо, када се кренуло у потрагу за особама које су биле у контакту са оболелима од ТБЦ, васпитачица „Дуге“ је 18. новембра пријавила „свој случај“, а већ сутрадан је директор затражио налазе из Ужица. У пријепољском дечјем вртићу кажу да ће 5. децембра стићи трећи налаз лекара из Ужица.

Иначе, јуче је одржан је родитељски састанак, на ком су лекари Дома здравља из Пријепоља понудили да на тест могу да дођу деца, али и да сви запослени у „Дуги“ да превентивно преконтролишу своје здравље. Хоће ли они то заиста и учинити – остаје да се види, као и нада да васпитачица није заражена туберкулозом и нити је евентуално заразила било кога другог, након контакта са члановима родбине оболелих од ТБЦ.

Глас западне Србије

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.