Medved pod zaštitom lovaca iako je ubio konja (VIDEO)

Medved pod zaštitom lovaca iako je ubio konja (VIDEO)

Iz Lovačkog društva su kazali da su oni sve preduzeli kako bi zaštitili da ne dođe do ubistva medveda, jer je isti zaštićen.

U pljevaljskom selu Potkovač, zaseok Đuli medved je, pre par dana, u toku noći, upao u dvorište  tamošnjeg  domaćina Jagoša Drobnjaka i tom prilikom napao konja.

– Konj se nalazio oko pedeset metara od kuće. U momentu kada ga je medved napao jeo je zob iz solila. To je verovatno i bio razlog zbog čega i nije primetio da mu medved prilazi, ispričao je vlasnik konja,  Jagoš Drobnjak.

Prema pretpostavkama medved je verovatno odmah ranio konja, potom je uspeo da odvoji ranjenu životinju i na nekoliko stotina metara od seoskih kuća, nakon što ga je usmrtio i pojeo iznutricu, zakopa u zemlju.

Iz Lovačkog društva su kazali da su oni sve preduzeli kako bi zaštitili da ne dođe do ubistva medveda, jer je isti zaštićen. Tako su lovočuvari postavili kamere na mesto gde je medved zakopao ubijenog konja, jer je postajala mogućnost da neki od krivolovaca upuca medveda.

– Kamera je snimila kako medved u toku noći dolazi da jede ostatke od konja. Ukoliko bi se desilo da neko pokuša da nezakonito ubije medveda, kamera bi i to snimila i lice koje bi učestvovalo u krivolovu krivično bi odgovaralo, kazao jepredsednik Lovačkog društva Pljevlja, Slavko Kovačević.

On navodi da žali što mnogi stočari trpe štete, ali da je obaveza i stočara da više urade na zaštiti svojih životinja.

– Medveda poslednjih godina ima dosta na prostoru pljevaljske opštine i to se može videti tokom proleća, leta i jeseni, kaže Kovačević uz upozorenje svim meštanima pljevaljskih sela da bolje čuvaju i sebe i svoju imovinu.

Vlasnik konja, Jagoš Drobnjak kaže da nakon što je medved usmrtio konja, sasvim je sigurno da će napadati i na stado. On objašnjava da drži stado osamdeset ovaca i da je sad mora i dan i noć da dodatno obezbeđuje stado.

– Sada nije svejedno proći ni putem koji vodi u selo a u čijoj je blizini medvede zakopao ubijenu životinju. Dosta je bilo ljudi da beru pečurku ali nakon što su saznali šta se desilo sve je manje onih koji skupe hrabrosti da uđu u šumu u potrazi za pečurkom – kaže Drobnjak dodajući da je o svemu obavestio Lovačko društvo Pljevlja, koje gazduje pljevaljskim lovištem.

On napominje da za životinju ne može dobiti nikakvu odštetu iako je medvede zaštićena vrsta.

ZA UBISTVO MEDVEDA KAZNA 10 HILjADA EVRA
Lice koje ustreli medveda plaća novčanu kaznu u iznosu od deset hiljada evra, a pri tom gubi pravo da poseduje oružje, kaže Kovačević.
Izvor: Novosti, autor: M. Drobnjak

 

Categories: Komšiluk
Tags: lov, medved, Pljevlja

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.