OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE PRVE PROLETERSKE BRIGADE U RUDOM

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE PRVE PROLETERSKE BRIGADE U RUDOM

Potomci, poštovaoci i simpatizeri Prve proleterske brigade NOV Jugoslavije obilježili su juče  u Rudom 76 godina od formiranja ove proslavljene partizanske jedinice polaganjem vijenaca ispred spomenika na Trgu slobode, zatim spomen obilježja borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i posjetom Partizanskom groblju.

Borac Prve proleterske brigade i penzionisani pukovnik JNA Zdenko Duplančić iz Beograda kaže da je to bila elitna jedinica od dana osnivanja ovdje u Rudom.

Ona je imala zadatak da probudi narod na ustanak protiv okupatora i njegovih sluga i neprocjenjiv je njen značaj tokom NOB-a. Iz te prve jedinice od 1.196 boraca stvorila se priznata vojna sila koja je na kraju rata 1945. godine, kao JNA imala 800.000 ratnika”, dodao je Duplančić

.

Svih 120 učesnika ove manifestacije posjetili su Partizansko groblje u Rudom koje je nedavno rekonstruisano, a kako rekoše sledi mu i još veće uređenje kroz projekat gradova Užica i Rudog.

Obilazak partianskog groblja , FOto: R. Milović, Novosti

 

Vijence na ovom groblju položila je i Ljubica Tadić iz Banjaluke, koja je član Republičkog odbora SUBNOR-a.

Suština svega ovoga da se borba za slobodu da se  njeni borci ne zaborave.

Mi u Banja Luci obilazimo i nosioce partizanske spomenice a od prošle godine smo odlučili da delegacije dolaze ovdje 22.decembra kad je formirana Prva proleterske brigada”, dodje Tadićeva.

Jedan od domaćina i organizatora obilježavanja je profesor Blagoje Cerović iz Rudog koji kaže da je prošle godine na današnji dan bilo prisutno oko 300 učesnika manifestacije a da je sadašnja posjeta slabija zbog lošeg vremena i radnog dana.

Među učesnicima su bili poštovaoci NOR-a iz Banjaluke, Foče, Sarajeva, zatim iz Pala, Bajine Bašte, Užica, Priboja i Rudog.

U Rudom, na formiranje Prve proleterske brigade podsjeća veliki spomenik na Trgu slobode, zatim muzej, spomen-ploče na zgradama gdje su boravili pojedini bataljoni i Partizansko groblje.

Nedostaje samo spomenik maršalu Titu koji je uklonjen početkom rata 1992.godine.

Izvor: (BN /R.T)

Categories: Komšiluk

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.