Uncategorized Vesti

ВЛАДА СРБИЈЕ И „МЕРЦЕДЕС“ ЈЕДИНА НАДА ЗА ФАП

Прибој – Фабрика аутомобила Прибој већ 10 година се налази у процесу реструктурирања, предузеће је у све горем положају, а некадашњи гигант са преко 5000 радника морао је да пошаље преосталих 1000 на одмор до половине септембра.

Синдикалци су незадовољни стањем, а поједини сматрају да чињеница да већ осам месеци није потписан ни један уговор о испоруци производа фабрике осликава, како кажу, неспособност менаџмента предузећа, али недавна посета директора „Мерцедеса“ у Србији враћа наду да ће посла бити.

„Дешавају се чудне ствари, од 2006. године нема скупштина акционара, али ни избора. Синдикати верни директору воде главну реч, а једини који је устао против плаћеног одсуства је синдикат Слога“, казао је Петар Пејовић из синдиката „Слога“.

Годишњи одмор почео је почетком јуна, а потом је за све раднике уследило плаћено одсуство, које ће трајати до 16. септембра. „То су објаснили недостатком посла, радом око припреме за скупштину и изналажењем могућности реорганизације фирме, као и постављањем директора. Иако су принудни одмори продужени исплате касне још од априла“, истиче Зоран Станић, један од радника.

Директор предузећа, Зоран Заковић, на функцији је тек шест месеци, и сматра да су проблеми и тешкоће последица, како је нагласио, агоније која траје већ читаву деценију. „Многе ствари зависе оф будућих потеза Владе, нарочито њене реконструкције, односно раздвајање финансија од привреде. Тиме ће већа пажња бити посвећена привреди, па и ФАП-у“, изјавио је он Гласу западне Србије.

Према његовим речима прошле седмице директор „Мерцедеса“ у Србији посетио је прибојску фабрику, али наглашава да је посета била информативног карактера, како би се сагледали капацитети и могућности ФАПА и модели могуће сарадње.

Ово је некада била највећа фабрика у Србији, а запошљавала је више од половине радно способних становника Прибоја. Данас је остало свега око 1100 радника.

Извор: http://glaszapadnesrbije.rs/374435/VLADA-MERCEDES-NADA-ZA-FAP-PRIBOJ/

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.