Vesti

Воз до Бара ишао 32 сата

 

Ресорни министар Антић, али и надлежни из „Железница Србија” траже одговорност за закашњење и обећавају враћање пара путницима за карте

voz--------ek

Зашто је воз из Београда до Бара ишао 32 сата и ко је за то одговоран? На то питање јуче нико у Србији није имао прецизан одговор, осим оправдања да се вагон за превоз аутомобила два пута кварио и да је због великог невремена у Црној Гори дошло до додатног застоја на делу пруге кроз ту земљу.

 

Министар саобраћаја Александар Антић затражио је јуче ујутру објашњење од „Железница Србије” зашто је воз стајао у Барајеву 11 часова. Исто то објашњење тражио је и Драгољуб Симоновић, директор „Железница” од својих подређених.

– Наше железнице не могу да буду одговорне за све, али ћемо видети за тих 11 часова кашњења – казао је Антић додајући да ће одговорни бити кажњени у складу са прописима, али да прво треба испитати о чему је реч.

Генерални директор „Железница” Симоновић наложио је непосредним руководиоцима да се детаљно испитају разлози кашњења међународног воза и да се на одговарајући начин казне сви који су директно учествовали у томе. Генерални директор и министар саобраћаја захтевају од надлежних руководилаца да брзо и на адекватан начин реагују, утврде разлоге оваквог закашњења међународног воза и у складу са тим покрену поступак дисциплинске одговорности, а о утврђеним чињеницама јавност ће бити одмах обавештена – наведено је у саопштењу „Железница Србије”.

Осим упућеног извињења „Железнице” су одлучиле да свим путницима из овог воза врате новац за купљене карте, за путовање између Београда и Врбнице. Српске железнице су путницима овог воза због кашњења делиле сендвиче и воду.

Међународни путнички воз који је у понедељак 16. септембра, кренуо из Београда у 21.39 сати, стигао у Бар јуче у 4.13 сати након 32 сата путовања.

Воз је по реду вожње из Београда требало да крене за Бар у 20.10 сати, али је у поласку каснио 89 минута, јер је чекао да у главни град стигне воз из Суботице, у чијем је саставу био вагон с путницима, који су из Београда наставили путовање за Бар.

– Након поласка воза из Београда за Бар у 21.39 сати, због квара на једном вагону за превоз аутомобила, овај путнички воз заустављен је у станици Бела Река. Стручне службе „Железнице” одмах су изашле на терен и успеле да отклоне квар. При наставку вожње, међутим, појавио се нови дефект због чега је воз поново заустављен у Барајеву. Стручне службе поново су изашле на терен и покушале да отклоне квар, али су након детаљног прегледа утврдиле да се вагон на лицу места не може поправити – наведено је у саопштењу овог јавног предузећа.

„Железнице” су одлучиле да воз настави кретање ка Црној Гори, а да се наведени вагон искључи из саобраћаја, али томе су се, наводно, супротставили поједини путници из овог воза чији су аутомобили били управо у вагону који је имао квар. Због тога је одлучено да читав воз у Барајеву сачека долазак исправног вагона за превоз аутомобила. Други, резервни вагон за превоз аутомобила стигао је у Барајево у 3.43 сата. Претовар аутомобила завршен је у 6.05. Након укључења напона и неопходних проба, воз је ка Бару наставио путовање из Барајева у 6.25 – објашњавају у „Железницама”.

Воз је на територију црногорских железница прешао у 14.41 час, са закашњењем од око једанаест сати. У наставку путовања, на територији Црне Горе, која није у надлежности „Железница Србије”, воз је због нестанка напона у постројењима контактне мреже услед удара грома стајао у тунелу, између железничких станица Мојковац и Требаљево од 16 до 22.20 сати. Након потребног маневрисања и промене локомотиве, воз је из станице Колашин кренуо у 1.05. и стигао у Бар у 4.13 сати. И то све на 470 километара пруге.

 

Извор: Политика    Аутор: М. Авакумовић

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.