Uncategorized Vesti

НЕОБИЧНЕ МУКЕ ПОГОНА ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈЕ У ПРИБОЈУ

Прибој – Погон Електродистрибуције у Прибоју, чије је седиште у Краљеву, а Прибој административно припада Србији, јединствен је по томе што струјом две трећине свог конзума снабдева преко територије суседне Босне и Херцеговине.

mreza distribucija

Прибојска Електродистрибуција рубне делове босанских општина Рудо и Чајниче, као и црногорске општине Пљевља, такође снабдева електричном енергијом, али има велики проблем са суседима у ове две државе.

Потрошачи из суседне Републике Српске су нередовне платише, дугују велике износе за неплаћену струју коју добијају из Србије, а од њих је готово немогуће наплатити велика дуговања, јер за тако нешто нису надлежни судови у Србији. Како кажу у прибојској Електродистрибуцији, они и одржавају електро-мрежу на босанским и црногорским рубним деловима, што је посебно тешко зими и што значајно увећава трошкове овог погона.

На раднике дистрибуције потежу оружје

За разлику од домаћинстава у Прибоју, где је наплативост 98%, што је најбољи резултат у Србији, погон електродистрибуције има великих проблема у прекограничној наплати, када је у питању Република Српска. „Тамо имамо 120 потрошача, и готово не постоји никаква могућност принудне наплате, а на наше раднике се потеже оружје. Последња претња догодила се недавно, када је на нашим радницима речено да не смеју проћи путем ка Зубњу, јер ће им у супротном бити разбијена лада нива, а они бити претучени“, казао је Гласу западне Србије, директор погона у Прибоју, Горан Лучић. Према његовим речима, додатни проблем представља и крађа електричне енергије у Републици Српској, коју електродистрибуција не може да контролише.

Лучић истиче да су насупрот томе, 12 потрошача из Црне Горе изузетно коректни, и редовно плаћају електричну енергију. „Они нам чак помажу у одржавању мреже, и моле да остану прикључени на наш систем“, навео је он.

Иначе, оваква електро-мрежа датира још из времена заједничке државе СФР Југославије и сада је готово немогуће, а било би то и врло скупо, инсталирати мрежу за сваку државу посебно, тврде у прибојској Електродистрибуцији. Ово посебно због чињенице да је подручје тромеђе Србије, БиХ и Црне Горе толико испреплетано да се буквално и не зна куда тачно иде међудржавна граница три међународно признате државе, а овдашње становништво је искључиво упућено на Прибој, где је и запослен највећи број овдашњих становника.

Извор: http://glaszapadnesrbije.rs/845879/NEOBICNE-MUKE-POGONA-ELEKTRODISTRIBUCIJE-U-PRIBOJU/

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.