Uncategorized Vesti

„Сису“ или резервно решење за ФАП?

Прибој – Након јучерашњег саопштења Владе Србије да је Финска компанија „Сису ауто“ упутила Владииницијалну понуду за преузимање ФАП-а из Прибоја, у овом граду и некадашњем камионском гиганту, иако нема званичних саопштења синдиката и локалних власти, овај потез везан за судбину ФАП-а није донео ни много задовољства, али ни незадовољства. Истини за вољу, Прибојци су очекивали поновни долазак немачког „Мерцедеса“, али то се није десило.
Sisupolar1-thumb-448x297-104083Радници ФАП-а су од јутрос обавештени од стране пословодства фабрике да на посао не долазе у понедељак 3. марта, како је требало, јер им је продужено  плаћено одсуство до даљњег и они ће бити позвани на посао када их о томе обавести пословодство.
Иначе, запослени у  ФАП-у, уз мање прекиде, су на плаћеном одсуству још од пролећа прошле године, што се образлаже од стране пословодства рационализацијом и штедњом енергије, јер је у овом предузећу производња камиона и резервних делова  била симболична.
Радници  ФАП-а, њих око 800,  у матичном предузећу, изразили су задовољство због одлуке Владе Србије да ће на свим својим производима и онима које буде радио по документацији и технологији Финског „Сису аута“ задржати своје име и бренд познат широм света. Међутим, забринутост изазива чињеница да ФАП мора измирити све своје финансијске обавезе које су се гомилале годинама и које нису мале, а није саопштено колико оне тачно и износе. Доста се, истина незванично, коментарише и одлука Владе Србије да ткз. ФАП-ова зависна предузећа – ФАП Ливница, ФАП ДОО „Стан“ и ФАП ДОО „Лим“ морају под хитно бити издвојена из састава матичног. Како сазнајемо ФАП Ливница из Пријепоља ће наставити посао на реструктурирању и потрази за стратешким партнером и купцем, ФАП ДОО „Лим“ ће покушати да настави своју туристичку и угоститељску делатност, док ће великих  проблема бити са ФАП ДОО „Стан“, где има доста запослених који су ранијих година примани без икаквих критеријума и по жељама бивших руководилаца ФАП-а.
Иначе, јуче смо сазнали у ФАП-у да Радна група за ФАП и Влада Србије, уколико преговори са Финским „Сису аутом“ којим случајем заврше неуспешно, у шта више готово нико не верује, они имају и резервну варијанту за приватизацију ФАП-а и проналазак стратешког партнера.
Глас западне Србије

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.