Uncategorized Vesti

Фински „Сису ауто“ жели да преузме ФАП

ПРИБОЈ – Финска компанијом „Сису ауто“ заинтерсована је да преузме прибојску фабрику возила ФАП, а Влада Србије би требало да настави преговоре о томе, препоручила је данас владина Радна група за ФАП.

Како се наводи у саопштењу Владе Србије, финска компанија је заинтересована за постане власник 100 одсто капитала ФАП-а, у којем би производила високо специјализовани модел камиона за поларне услове „Сису полар“.

 

fap.co.rs

Компанија „Сису ауто“ је 24. фебруара упутила Влади Србије иницијалну понуду за преузимање ФАП-а уз услов да дугови тог предузећа буду решени и да се одвоје повезане компаније.

„Сису ауто“ је изразио спремност да запосли 600 радника.

Потенцијални власник ФАП-а намерава да, осим комплетних камиона, у Прибоју производи осовине и остале компоненте за друге моделе камиона, као и делове свог војног програма.

Специјални камиони „Сису ауто“ базирају се на моторима и технологији Мерцедес-Бенц најновије генерације, те ће, додаје се, та технологија посредно стићи и у погоне ФАП-а.

„Сису ауто“ планира да камионе произведене у Прибоју пласира и на тржиште Русије, као и на друга где је ФАП некада био присутан.

„Име ФАП ће наставити да постоји и план потенцијалног инвеститора је да се камиони на локалном тржишту продају под тим брендом, али са новим моделима и значајно побољшаним квалитетом“, пише у саопштењу.

Радна група је оценила да би преузимање ФАП-а омогућило да се у Прибоју очува производња камиона конкурентних и по квалитету и по цени, што би допринело и ангажовању тамошњих радника, а посебно отварању нових радних места за младе инжењере.

„Ако се преговори са компанијом ‘Сису ауто’ успешно окончају, ФАП ће поново постати значајан произвођач моторних возила,“, наводи се и додаје да би Србија тиме остала на светској мапи аутомобилске индустрије као земља која производи аутомобиле Фијат, аутобусе Икарбус-Мерцедес и камионе ФАП-Сису.

Влада Србије је почетком новебра 2013. основала Радну групу за решење проблема у ФАП-у, након штрајка радника који су блокирали пругу Београд-Бар.

Радну групу су чинили представници кабинета првог потпредседника Владе, Министарства привреде, Министарства финансија, СИЕПА, ФАП-а, синдиката, општине Прибој, Југоимпорт СДПР и компаније Мерцедес-Бенц.

У саопштењу се наводи да је Радна група успела да за мање од три месеца понуди могуће решење за проблем који је оптерећивао Прибој и целу државу више од 20 година.

Извор: РТВ

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.