Saopštenje za javnost Udruženja za zaštitu radnika FAP-a

Saopštenje za javnost Udruženja za zaštitu radnika FAP-a

Posle niza sastanaka koje su održali u Vladi Republike Srbije zajedno sa predsednikom opštine Lazarom Rvovićem, Udruženje za zaštitu radnika FAP-a oglasilo se saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti.

Obaveštavamo javnost Priboja i sve radnike FAP-a da su se na sastancima u Vladi Republike Srbije koje su vodili predsednik opštine Priboj Lazar Rvović i narodni poslanik Krsto Janjušević postignuti načelni dogovori o sledećim pitanjima:
1. Fond za razvoj će uplatiti FAP-u sredstva za isplatu zaostalih zarada od aprila do jula 2016. koje će biti isplaćene do 01.02. 2017. radnicima FAP-a
2. Uplate svim radnicima doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje po zaključku Vlade Republike Srbije od 31.03. 2016. će biti završeno do 01.02.2017. za sve radnike FAP-a
3. Vlada Republike Srbije će dati garanciju da će se podsticajna sredstva za otpočinjanje novih poslovnih aktivnosti u iznosu od 100 evra po godini radnog staža uplatiti mesec dana po usvajanju UPPR-a za sve radnike FAP-a koji su ostali bez posla
4. Posle uplate zaostalih zarada radnicima FAP-a , kao i povezivanja radnog staža stiču se uslovi za usvajanje UPPR-a , dolaska Vojske Republike Srbije i promenu svih upravljačkih struktura FAP-a što će biti završeno do početka marta 2017.
5. Zbog niza zakonskih propusta, neracionalnog trošenja novca, aktivnog miniranja realizacije ugovora predsednika opštine sa radnicima FAP-a, dovođenje penzionisanih lica u obezbeđenje koje FAP ne može izdržati finansijski, insistiraće se na smenama menadžmenta FAP-a, na zakonom predviđen način ne dovodeći u pitanje funkcionisanje FAP-a i dolazak Vojske Srbije.
Posle svih negativnih iskustava sa prethodnih sastanaka, čije se odluke nisu realizovale, dogovoreno je da će delegacija sa predstavnicima radnika do kraja nedelje otići u Beograd da se gore navedeno potvrdi sa verifikovanim organima Republike Srbije. Po povratku će se izdati zvanično saopštenje, potpisano od svih relevantnih institucija i predstavnika radnika .
Udruženje za opstanak radnika FAP-a je za ostanak svih institucija opštine, za povlačenje ostavke predsednika opštine i protiv uvođenja privremenih mera, ako će to uticati na realizaciju potpisanih ugovora sa radnicima FAP-a.
Molimo radnike FAP-a da sačekaju kraj nedelje pa da tek na osnovu ishoda sastanka u Vladi Srbije, donesu odluku da li će ili ne tužiti opštinu Priboj ili FAP. U slučaju da se ne potvrdi ispunjenje gore navedenih tačka udruženje će angažovati advokata koji će u ponedeljak 30.01. primiti radnike koji su oštećeni po zakonu o radu i legalno potpisanim ugovorima. Udruženje zadržava pravo da protestuje na zakonom propisan način u slučaju da bilo ko pokuša da dogovor u Vladi Republike Srbije izigra.

Mršević Miroslav
Predsednik udruženja za zaštitu radnika FAP-a

priboj033

 

Categories: Vesti

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.