Ivanić: Predlog Srbije dostavljen, ali problem je u BiH

Ivanić: Predlog Srbije dostavljen, ali problem je u BiH

 Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je pitanje granice Srbije i BiH bez razloga pretvoreno u „neku veliku temu“.

On je potvrdio da je predlog iz Srbije dostavljen institucijama BiH od kojih očekuje da konačno započnu posao na tom predmetu.

„Nekorektno je to što trenutno nema nikakvog stava BiH. Sam teško mogu da ubrzam rešavanje problema jer je u pitanju frustracija Bošnjaka. Bez konsenzusa u Predsedništvu BiH na tom pitanju ne možemo ništa“, rekao je Ivanić za današnje „Večernje novosti“.

On je dodao da je granica na nekim mestima nelogična i da je Srbija želela da dođe do razmene teritorije na dva mesta oko pruge „bukvalno metar kvadratni za metar kvadratni“ što je „korist i za BiH“.

Što se tiče zemljišta oko hidroelektrana „Bajina Bašta“ i „Zvornik“, Ivanić je naglasio da Srbija nikada nije zahtevala ispravljanje granice na štetu BiH, već samo korišćenje malog dela teritorije na stotinak hektara na te dve lokacije.

On je rekao da Beograd traži mogućnost slobodnog korišćenja kada je u pitanju brana i prihvata da je granica reka Drina.

„Srbija traži i da joj BiH omogući nesmetanu upotrebu te teritorije, odnosno da tu mogu biti i mašine i da mogu da se obnavljaju postrojenja“, pojasnio je Ivanić.

Izetbegovi ne pristaje

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović sinoć je rekao da ne pristaje na ponudu Beograda i da bi pitanjem granica trebalo da se bave eksperti.

„Nema pristanka na ono što ni oni ne bi prihvatili. Evo gospodin Vučić da je u mojim cipelama i u mojoj situaciji bi li on pristao na te stvari? Ko bi u ovoj situaciji u kojoj se ja nalazim pristao na takvu stvar? Zašto bih na takvu stvar pristao“, rekao je Izetbegović za regionalnu TV N1.

Izetbegović je rekao da nisu problem granice već njihovo obeležavanje.

„Problem je demarkacija, obeležavanje toga i ovo što Srbija traži mimo toga. Da se napravi poseban režim za te centrale. Ako se utvrdi da su one srbijanske sto posto, zašto ne bi pomogli ljudima da se nekim žicama to ogradi, da se to korisiti. Tada moraju platiti potopljeno zemljište i korišćenje vodnog resursa. Za sve vreme i za sve buduće vreme, to nisu stvari koje se lome preko kolena, ponavljam stoti put, ne znam zašto se neki ljute“, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao i da će, ukoliko se dokaže da je je Elektropriveda BiH učestvovala u gradnji hidrocentrala „tražiti da se plati, do zadnjeg penija“.

„Mislim da će se rešti do ulaska Srbije u EU. Beograd treba da reši otvorena pitanja sa susednim zemljama, a ako nije u stanju, da pristane na arbitražu“, dodao je.

 

Izvor : B92

Categories: Vesti

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.