Obeležavanje hadžijskog Kurban-bajrama

Obeležavanje hadžijskog Kurban-bajrama

Prema kalendaru Islamske zajednice, prvi dan Kurban-bajrama

 

ove godine je prvog septembra. Ovaj, inače najveći muslimanski praznik, čije su glavne odlike  okupljanje, solidarnost  i druženje, zove  se još  i hadžijski Kurban – bajram, (za vernike koji odlaze u Hadž), poseban je po prinošenju žrtve za opšte dobro.

 

 

Običaji su svuda gde se slavi slični jer su određeni   kodeksom  ponašanja muslimana.

9097676677_87155b0fa0_o

Ujutru se  oko 40 minuta posle izlaska sunca klanja bajram-namaz  koji je važan  za sve odrasle i punoletne  muškarace. Posle toga se ide na mezare, (groblja),  da se obiđu i posete mezari familije i najbližih , kao i onih koji su iz bilo kog razloga značajni u životima vernika.
Nakon posete mezarima , tradicionalno se idi kući na porodično okupljanje. Postavlja se sofra a najmlađi dobijaju poklone.

 

Priboj sa munare Hasan-agine džamije:

Kurban_627_344

Nakon  toga se ide na klanje kurbana, žrtvenog ovna. Obično se kurbani kolju prvi dan, a drugi i treći dele. Deca obilaze  komšije i njima podele jednu trećinu kurbana, kao i prijateljima i poznanicima, dok se druga trećina kurbana deli siromašnima, isto najčešće komšijama.

Muslimani za Kurban-bajram imaju obavezu da se sete beskućnika ili onih koji nemaju priliku svakoga dana da pojedu meso. Jedna trećina mesa pripada onome ko je klao kurban, iako se po učenju islama i ta trećina može podijeliti drugima.

www.priboj033.com

Categories: Vesti

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*