Poslednji dani Glavne železničke stanice Beograd

Poslednji dani Glavne železničke stanice Beograd

Od Glavne železničke stanice Beograd, uveliko je već malo toga ostalo. Nakon 185. godina, za par dana, ova „stara dama“ biće zatvorena zauvek za saobraćaj. Počev od 16. JUNA 2018. godine pa do daljnjeg, međunarodi brzi vozovi na relaciji Beograd – Bar – Beograd, polaziće i završavaće vožnju u stanici Topčider usled ukidanja Glavne železničke stanice Beograd.

Dnevni voz 431 polaziće iz Topčidera za Bar u 09:21.
Noćni voz 433 polaziće iz Topčidera za Bar u 21:21.

Utovar automobila će se vršiti u stanici Topčider. Potrebno je da uvezete automobil najkasnije dva sata pre polaska voza. Karte na ovoj relaciji su uveliko u prodaji.

 

Time će Beograd zvanično izgubiti smisao u pogledu strateškog najvažnijeg mesta za odvijanje železničog saobraćaja i broj putnika železnicom doživeće neko vreme minimum, dok se ljudi ne navinku na novu organizaciju „železnice“, a zapravo, rugla koje nam odgovrni nameću.

Voz broj 433 za Bar

Da li se sećate vremena, kada su brzi vozovi imali po 14ak kola ili čak i više!?

Takva vremena odjekivala su nekada Glavnom železničkom stanicom Beograd, smeštenoj u Savskoj ulici. Voz na fotografiji, broj 433 za Bar, je često bio takav.
Za pet dana, ovaj voz se trajno izmešta u Topčider. Više nikada nećemo čuti njegove zvuke, videti ove ljude na čuvenom 6. koloseku, koji se raduju, plaču, smeju, ispraćaju jedni druge, dočekuju jedni druge… 

Ovo su samo neki od komentara:

Vozovi i železnička infrastruktura:  Na pitanje da li postoji država koja se tako odnosi prema objektima Železnice od važnosti VŽI odgovara: Čak i da ima primera, svi su predhodno izgradili objekte koji predstavljalju nove Glavne železničke stanice. Prokop ne možemo računati u objekat koji je merodavan da se uopšte smatra statusom Glavne železničke stanice.
Trebaće ko zna koliko godina da bi ta rupa postala iole funkiconalna za sve što jedna Glavna stanica treba da poseduje, a pogotovo za vezu sa drugim gradskim naseljima, a to se može postići, po mom mišljenju, samo izgradnjom metroa. Jedinu državu koju znam da je izbacila stanicu iz centra je Albanija, iz gralvnog grada Tirane, ali pobogu, nismo valjda spali na taj nivo nazadnosti?
Sve u svemu, Beograd čeka jedan dug mračan period bez normalne železnice za prevoz putnika…

Ivana Ivanovic: Po poslednjem dopisu medjunarodni vozovi za pravac sever polaze iz Zemuna a za pravac jug iz Topcidera…. 

Александар Марковић: Saobraćaj idiotski prebačen na Prokop, bez ikakvog plana i organizacije, sve sami goli diletant se u Beogradu bavi saobraćajem. Prvo krenuli da ruše autobusku stanicu, eno sad grade nove dolazne perone i parking, jer o novoj stanici na NBG neće biti ni pomena u skorije vreme. Turističke autobuse maknuli na pola puta do Grčke, na „stanicu“ koju može da blokira bilo koji autobus sa prikolicom za prtljag, i koja nema kapacitete za prijem putnika i vozila koja ih dovoze, međugradske sa Autokomande umesto stanicu napred pomerili stanicu unazad, gde staje samo jedna linija JGP, vozove makli u Prokop, do kojeg je doći zapravo putovanje samo za sebe… I još gomila budalaština koja će dotući ionako osakaćen saobraćaj u gradu.

Ako putujete za Beograd u narednih par dana predlažemo da to učinite vozom i posetite Glavnu železničku stanicu koja će zauvek izgubiti svoju, skoro dvovekovnu, funkciju.

Vozni red možete proveriti na ovom linku: Red vožnje Priboj.

priboj033

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.