Uncategorized Vesti

Вучићев саветник псовао мајку акционарима ФАП-а?

Прибој – У редакцију Гласа западне Србије, а поводом седнице скупштине акционара у прибојском ФАП-у, стигао је допис у којем се демантују изјаве председника надзорног одбора.
Деманти преносимо у целости:

Немања Стевановић

Дана 26.09.2013. одржана је IV редовна Скупштина акционара ФАП корпорације а.д. у реструктурирању . Сазвана је због законске обавезе усвајања финансијског извештаја за 2012. годину и то   3 месеца по истеку законског рока. Скупштина акционара није прихватила финансијски извештај из следећих разлога:

 

1. Финансијски извештај није потписао ни Извршни одбор директора ни Надзорни одбор, нити га је усвојио изабрани ревизор ,,АЛФА РЕВИЗИЈА“ д.о.о. Београд (уздржао се од давања мишљења ) . Напомињемо да је избор независног ревизора искључива надлежност Скупштине и да ни  на једној од  претходних седница Скупштине то није била тачка дневног реда, тако да   остаје нејасно ко га је изабрао. Узгред  наводимо члан 441 Закона о привредним друштвима где  у ставу 5 јасно стоји: „ Надлежност Надзорног одбора је да утврђује финансијске извештаје друштва и подноси их Скупштини на усвајање“.
2. у финансијском извешју  ставка ,,недовршена производња“ у износу од 4.430.000.000 дин. производње није потврђена на самој Скупштини од стране помоћника генералног директора за Производњу илогистику г-динаМиодрага Поповића. Он је изјавио да по његовој интерној провери која је урађена ван редовног
пописа,  та сума не може прећи цифру од 527.000.000. динара.
Подносилац финансијског извештаја Љиљана Симовић је истакла да је тачно да финансијски извештаји не одражавају право стање , али да су то “политичке одлуке пословодстава у задњих 20 година”, као и  “да се водило право стање , друштвеног капитала не би ни било, самим тим ФАП се не би могао појављивати на тендерима, плате се не би могле давати и увеле би се привремене мере “. Додала је и то “ да нема друштвене имовине не би постојали ни њени представници” , који нису усвојили њен извештај. Напомињемо да је подносилац финансијског извештаја била дужна да свој извештај да у писаном облику 10 дана пре почетка Скупштине акционарима, као и   да је акционарима било ускраћено право да добију спорни Елаборат о  попису имовине за 2012. годину иако има закон на то даје право.
На Скупштини такође нису, нису прихваћени ни остали предлози надзорног одбора, који се позивају на податке из финансијског извештаја, који иначе није усвојен није усвојен.
Прва последица неусвајања финасијског извештаја по Закону о привредним друштвима , члан 439 који упућује на члан 394 у коме се каже: “ мандат директора престаје ако Скупштина не усвоји годишње финансијске извештаје друштва у року који је предвиђен”. Пошто је ФАП  друштво са дводомним управљањем, ова одредба се односи на Надзорни одбор којима пестаје мандат и до нове скупштине им траје технички мандат.Напомињемо да остала 2 члана надзорног одбора нису ни дошла на седницу.
Даљи кораци који се морају предузети после ове одлуке су прецизирани Законом о привредним друштвима, што значи да се одмах мора расписати ванредна Скупштина акционара ФАП-а , која би изабрала нови Назорни одбор, као и донела Одлуку о избору ревизора за ревизију финансијских извештаја за 2013. годину, као и за ванредну ревизију финансијских извештаја за 2012. годину.
Напомињемо да генерални директор ФАП-а Зоран Заковић није дозволио присуство медијима на Скупштини из њему знаних разлога иако их је у складу са својим овлашћењима по Пословнику о раду Скупштине уредно позвала председница Скупштине акционара Весна Пејовић
Представници друштвеног капитала Пејовић Јовица Јањушевић Петар Мршевић Мирослав Станић Зоран. Смењени председник Надзорног одбора   Немања Стевановић је напустио седницу Скупштине пре њеног завршетка и дао изјаву медијима са ставовима које морамо да демантујемо. Када су у питањ изјаве г-дина Немање Стевановића констатујемо:
– није тачно да се чланови Скупштине који нису усвојили финансијски извештај боре за власт и привилегије, не размишљајући о судбини осталих радника ФАП-а.
– Наглашавамо да су они одбили како формалне, тако и неформалне понуде Надзорног одбора и генералног директора да прихвате функције извршних директора
– као и да уђу у Надзорне одборе зависних предузећа и то све под условом да прихвате финансијски извештај и тиме амнестирају оне који су одговорни за садашње катастрофално стање.
Веома су чудни наводи г-дина Стевановића да су се на седници наводили неки непотребни чланови закона будући да је по струци адвокат и да зна колико је то важно.
На седници се расправљало искључиви по тачкама дневног реда које одређује Надзорни одбор тако да је још чуднија његова констатација да се на седници водила дискусија која није важна за ФАП. На крају не можемо а да не наведемо чињеницу да је Г-дин Стевановић све време вређао Председницу скупш тине ,псовао мајку Јовици Пејовићу, који је 1 од 7 носилаца друштвеног капитала. На крају је сам почео да даје реч присутним акционарима због чега је седница и била прекинута на 10 минуту после које се више није ни враћао.

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.