Uncategorized Vesti

Годину дана за предузећа у реструктурирању

Priboj,-FAP,-snimio-S.Jovicic

Проблем 153 предузећа у реструктурирању, која запошљавају 50 хиљада радника, треба да се реши до средине 2015. Зато је од тога ко ће бити министар привреде далеко важније да та институција окупи најуспешније људе српске економије, каже министар Игор Мировић. Стручњаци указују на важност доношења закона о приватизацији, стечају, изградњи и раду.

Priboj,-FAP,-snimio-S.Jovicic

Priboj,-FAP,-snimio-S.Jovicic

После два неуспела тендера, и четири социјална програма, до прибојских радника стигао је глас да ће Фински СИСУ приватизовати њихову Фабрику. За 15 дана знаће се услови и модел преузимања.

„За нас раднике ФАП-а то значи да смо решили највећи проблем, 20 година смо таворили. Сада се надамо да ће бити посла“, рекао је Милорад Драгаш из синдиката ФАП-а.

У јуну следеће године морамо имати чисте рачуне за сва предузећа, кажу у Министарству привреде – ко је нашао инвеститора, а ко уз стечај оздравио или је ликвидиран.

Игор Мировић, вршилац дужности министра привреде, каже да свако треће предузеће, кроз грубу процену, има могућност да са елитним инвеститором изађе из процеса реструктурирања.

„Није само реч о ФАП-у, имали смо значајну посету кинеске компаније ‘Џи Еј Сју’ за производњу трактора, имамо потенцијалног партнера из Белорусије за ‘Петар Драпшин'“, објашњава Мировић.

У већини предузећа, очекују новац за социјалне програме. Како би потенцијалне инвеститоре дочекали спремније, Влада је за те намене у транзиционом фонду обезбедила 20 милијарди динара.

Расположење радника је такво да половина жели отпремнину док би остали да чекају новог газду.

„Што се тиче ‘Желвоза’, ‘Желвоз’ јесте решио један број радника на нивоу социјалног програма, остало још 360 радника“, каже Драган Милијашевић, председник АСНС – Смедерево.

Стручњаци подсећају на важност што хитнијег доношења четири закона – о приватизацији, стечају, изградњи и раду, који су на доради. Одлагања реформи не сме да буде, потребно је брзо деловати и у јавном и у приватном сектору.

„И једно и друго нема разлога да се прави раздвајње, јер ми имамо нагомилане проблеме у оба сегмента привреде. Потребно је истовремено деловати“, каже економиста Небојша Савић.

Махмут Бушатлија, консултант за стране инвестиције истиче значај реформе јавне управе.

„Кад причамо о реформи јавног сектора то значи реформу јавне управе било да је она државна или локална, реформу јавних финансија, реформу јавних предузећа“, указао је Бушатлија.

Реч је процесу који не зависи од рада једног министарства. Главни посао је на ресорима финансија, правде и привреде. После би министарство привреде могло да се бави основном делатношћу – одржањем добре пословне климе, уз раст запошљавања.

RTS

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.