Sport Uncategorized Vesti

Пола рукометне репрезентације Прибојци

Прибој – Безмало пола рукометне репрезентације Србије која ових дана игра на Европском првенству у Данској је из Прибоја. На синоћњој утакмициу Данској, када је побеђена Пољска, доминирао је транспарент са натписом „Прибој“, што није случајно.

Наиме, град на Лиму је одувек био изузетно јак рукометни центар, не само у Србији, него и у бившој Југославији, у којој је имао вишегодишњег прволигаша, чак и репрезентативца и освајача златне олимпијске медаље у Минхену 1976. године. Тдашњи најбољи рукометни голман на свету, Зоран Тута Живковић, најсјајније одличје на Олимпијади освојио као члан РК „ФАП“ из Прибоја.

1477345_10202851506952521_2117488947_nРаније РК „ФАП“, а данас РК „Прибој“, за 60 година постојања, преко пола века је стални прволигаш, у бившим државама СФРЈ, СРЈ и данас у Србији. Овај клуб дао је на десетине сјајних рукометаша и интернационалаца и одувек је имао највећу посету у региону и најбоље навијаче. Рукометне утакмице у спортској дворани прати понекад и по 5000 гледалаца, иако објекат располаже са тек око 3000 седишта.

Прибојски рукометаши су својевремено на стадиону поред Лима побеђивали и Европске шампионе, падали су бањалучки „Борац“, бјеловарски „Партизан“ и РК „Загреб“ из главног града Хрватске.

Рукометни клуб „ФАП“ је био и финалиста Купа Југославије 25. маја 1971. године, када је тесно изгубио у Кумровцу, од Загребачког „Медвешчака“, а прича се да би прибојски рукометаши у било ком другом емсту засигурно победили, јер су загрепчани у Титовом родном емсту играли пред својим навијачима.

Данас за рукометну репрезентацију Србије игра Алем Тоскић из Прибоја, који је у овом граду започео сјајну каријеру, а данас је интернационалац у Македонији. Он је у овој репрезентацији рекордер са 140 наступа у дресу Србије, за коју је постигао преко 400 голова. Уз Тоскића, за репрезентацију Србије у Данској играју браћа Петар и Драшко Ненадић, изданци прибојске рукометне лозе и синови су Велибора Ненадића. Наиме, такође браћа Велибор и Александар Ненадић, бивши рукометаши Црвене звезде, били су и чланови рукометне репрезентације Југославије. Петар и Драшко, данас рукометни интернационалци, за себе кажу „да су Београдски Прибојци“, јер су детињство и младост најрадије проводили у Прибоју и „увек су се сматрали Прибојцима, изданцима чувене прибојске рукометне школе“.

Интересантно да је још један Прибојац, такође изданак рукометне школе са Лима, репрезентативац, али Босне и Херцеговине. Реч је о Мирсаду Терзићу најбољем рукометашу суседне државе.

Навијачи из Прибоја

[zooeffect A0JAtYL_Tu-V]

Глас западне Србије
Фото: Прибој033

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.