HRAST-PRIBOJ Vesti

Формирана коначна ранг-листа инвеститора за изградњу мини-хидроелектрана

Београд, 2. јул 2013. године – Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине Владе Републике Србије објавило је 19. фебруара Обавештење о локацијама које су просторним плановима јединица локалне самоуправе предвиђене за изградњу енергетских објеката за производњу електричне енергије на бази водних ресурса.

37127341

Обавештење је објављено на основу Споразума између Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине и 17 градова и општина: Ариље, Бајина Башта, Косјерић, Краљево, Крушевац, Љубовија, Нова Варош, Пирот, Прибој, Пријепоље, Прокупље, Рашка, Сурдулица, Тутин, Власотинце, Ивањица и Ужице, који су предложили укупно 317 локација.

Рок за подношење пријава истекао је 5. априла, а пријавило се 173 домаћих и страних потенцијалних инвеститора, који су поднели 1.464 пријаве.490x370_Brana-Prvonek

У складу са чланом 5 Обавештења објављеног 19. фебруара, министар енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић формирала је Комисију за утврђивање вредности поднетих пријава потенцијалних инвеститора.

Комисију сачињавају представници ресорног министарства, Министарства грађевинарства и урбанизма, Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Републичке дирекције за воде, Агенције за страна улагања и промоцију извоза Републике Србије, Привредне коморе Србије, Сталне конференције градова и општина и представници јединица локалне самоуправе.

Као помоћно стручно тело образован је и Секретаријат комисије, састављен од представника Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, Групације Светске банке (ИФЦ) и Безбедносно информативне агенције, који је прелиминарно прегледао све пристигле пријаве и пружао техничку помоћ у раду члановима Комисије, која је одлуке доносила консензусом, након детаљног увида у пристиглу документацију.

Одлучено је да се Тројни меморандум о разумевању потпише са 91 инвеститором за 213 локација, од којих су 65 домаћа правна или физичка лица.

Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине је 24. јуна верификовало коначну листу потенцијалних инвеститора за укупно 213 локација од 317 колико је објављено у Обавештењу.

На листи су за сваку локацију понаособ наведена три инвеститора којима ће се сукцесивно пружати шанса да реализују инвестицију.

У случају одустајања, прилику за инвестицију ће добити други, односно трећи инвеститор са листе.

За 65 локација није било пријављених, поднето је девет пријава за локације које нису биле на списку, а 39 локација је изузето са списка.

Током прве половине јула реализоваће се потписивање Тројног меморандума о разумевању за сваку локацију понаособ између Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, јединице локалне самоуправе и потенцијалног инвеститора.

Преглед свих потенцијалних инвеститора са локацијама за које су се пријавили доступан је на интернет презентацији Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине.

Такође, на истом сајту налази се и коначна листа инвеститора које је Комисија предложила за потписивање Тројног меморандума о разумевању.

Izvor: merz.gov.rs

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.