45. Limske večeri poezije od 13. do 15. decembra

45. Limske večeri poezije od 13. do 15. decembra

Sredina decembra meseca u pribojskom Domu kulture rezervisana je za pesnike srednjoškolce kada će se održati 45. Limske večeri poezije. Ova tradicionalna manifestacija planirana je za period od 13. do 15. decembra, a mladi pesnici će se takmičiti za štampanje zbirke poezije, što je i nagrada za laureata manifestacije.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 48 ciklusa od po pet neobjavljenih pesama iz 20 gradova Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Najviše radova pristiglo je iz Beograda, njih 20, iz Valjeva 10, a i iz Priboja su poslata tri rada. Ovogodišnji finalisti su Mina Božović, Peta beogradska gimnazija, Ivana Nešović, Gimnazija „Sveti Sava“ Požega, Zorana Šarčević, Gimnazija Ivanjica, Petra Vidaković Cvetković, Filološka gimnazija Beograd i Milica Arbutina, Filološka gimnazija Beograd.

Manifestacija tradicionalno počinje programom Portret pesnika i on se održava u biblioteci Mašinsko-elektrotehničke škole 13. decembra u 19:30 časova. Ovogodišnji gost pesnik je Enes Halilović, dobitnik nagrada Đura Jakšić, Branko Miljković, Meša Selimović.

Drugog dana manifestacije, 14. decembra u 13 časova u pribojskoj Gimnaziji, održaće se promocija zbirke pesama 1862. prošlogodišnjeg pobednika Limskih večeri poezije Marka Jovića. O pesmama će govoriti recenzent knjige Petar V. Arbutina i učenici Gimnazije.

U večernjem finalnom programu publici će se predstaviti pet finalista čije je radove odabrao žiri prof. dr Jasmina Ahmetagić, predsednik, prof. dr Svetlana Kalezić Radović i prof. Bojana Stojanović Rosić kao najbolje. Prva nagrada je štampanje zbirke pesama, druga i treća nagrada su knjige u vrednosti od 4000 dinara koje obezbeđuju Gimnazija i Zavičajni muzej.

Nakon proglašenja pobednika pribojskoj publici Dom kulture poklanja poetsko muzički kabare „Cimet i vanila“, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesne Stanković i Milice Janketić. Program počinje u 19:30 časova u velikoj sali Doma kulture.

Trećeg dana finalisti će posetiti Zavičajni muzej i imaće prijem kod predsednika opštine.

Organizator 45. Limskih večeri poezije je Dom kulture „Pivo Karamatijević“, a pokrovitelji su Opština Priboj i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Preuzeto sa priboj.rs

priboj033

Categories: Kultura, Vesti

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*