Dani planinara Srbije u Priboju

Dani planinara Srbije u Priboju

Ovogodišnja manifestacija „Dani planinara Srbije“ održava se  u organizaciji   Železničkog kluba planinara “Ljeskovac” iz Priboja, a pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije i Opštine Priboj.

 Planinarski tabor, biće popostavljen u prostoru Osnovne škole „Nikola Tesla“ u Pribojskoj Banji, od 30. juna do 2. jula.

 

U sklopu ove planinarske  akcije, u subotu, 1. jula,  biće   organizovano planinarenje na tri staze za treking ligu, staza za planinarsko trčanje, dve  staze za rekreativnu šetnju a u sklopu akcije Dani planinara Srbije na sportskim terenima Pribojske Banje, održaće se i državno prvenstvo u planinarskoj orijentaciji.

 

„Prva dva dana su predviđena za  dolazak gostiju. U subotu je otvaranje akcije, uveče se proglašavaju pobednici za svaku kategoriju takmičenja (osim  rekreativne šetnje). Za  nedelju su predviđene  dve staze, na Bić i na Lisu stenu. U zavisnosti od broja gostiju gostiju i uklapanja oko vremena polaska kućama i zainteresovani Pribojci koji nisu članovi planinarskog kluba imaće mogucnost da se u subotu prijave za šetnju, za neku od ove dve maršrute, kaže Valentina Toković predsednica „Železničkog kluba planinara “Ljeskovac” iz Priboja“

Zahvaljujući brojnim akcijama koje organizuje u okolini Priboja, ali i u ostalim planinarski atraktivnim delovima regiona, ( kroz saradnju sa drugim planinarskim organizacijama) ovaj pribojski planinarski klub je u zadnjih godinu dana višestruko uvećao svoje članstvo.

 

U Opštini Priboj kažu da kroz ovu manifestaciju žele da   pokažu i  turističke potencijale  banjskog i planinarskog turizma Priboju.

 

Fotografija: Zlatko Tasić

Pribojska Banja se nalazi u centralnom delu opštine Priboj, na zaravni iznad desne obale reke Lim na 530 do 550 m nadmorske visine okruženo planinama Starovlaške visije. U njoj je  jedno od značajnijih banjskih termomineralnih lečilišta po kome je i mesto dobilo naziv Banja. U centru Banje nalazi se više termomineralnih izvora sa temperaturom vode oko 37 °C. Banjska voda se koristi kao pomoćno terapijsko sredstvo, za kupanje i piće, kod raznih  oblika oboljenja kostiju i organa za varenje i ginekoloških oboljenja .

U Pribojskoj Banji je i Manastir Svetog Nikole iz 1219. godine , koji je nekada bio sedište Dabarske eparhije. U njemu je izložena kompletna i bogata srednjovekovna riznica , koja je 1984. Godine  proglašena za najznačajnije arheološko otkriće Evrope u toj godini.

Izvor: „Danas“   Autor: S.Bjelić

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.