Snažniji FAP za Vojsku Srbije

Snažniji FAP za Vojsku Srbije

Pribojski FAP je na izmaku prošle godine postao fabrika s većinskim državnim kapitalom (pravosnažnošću UPPR i izvršenom konverzijom sada je 95 odsto njegove imovine u vlasništvu države), a već je s Ministarstvom odbrane ugovorena proizvodnja šest novih kamiona za Vojsku Srbije.

Reč je o novoj „nultoj” seriji vojnih višenamenskih kamiona „šest puta šest”, jačeg motora i veće nosivosti. Ta serija, kako se ovde ističe, treba da omogući razvoj novih FAP-ovih programa kao i nove poslove s Vojskom Srbije.

Direktor FAP-a Ranko Vuković kaže da kamioni iz ove „nulte” serije, ako se izuzme prototip, kod nas do sada nisu pravljeni. Vrednost tog novog posla je 109 miliona dinara, a rok za isporuku je osam meseci.

– Ovo je samo jedan od narednih poslova fabrike, dokaz da država ulaže u osvajanje novih proizvoda za vojsku. S obzirom na to da je sada u FAP-u državni kapital, očekujemo uskoro formiranje novih organa upravljanja, te ulazak preduzeća u Odbrambenu industriju Srbije početkom godine – rekao nam je Vuković.

Ugovoreno 20 kamiona

Podsećamo da je u prošloj godini FAP za Vojsku Srbije ugovorio proizvodnju 20 kamiona „četiri puta četiri” (10 je početkom decembra predato u prisustvu ministra odbrane i načelnika Generalštaba, krajem januara je primopredaja preostalih 10), te da su, uz ugovorenih šest nove serije, ovo veći poslovi FAP-a s Ministarstvom odbrane nego što su bili ukupni tokom 2014, 2015. i 2016. godine.

Autor B.P., fotografije S.J., preuzeto sa politika.rs

priboj033   

 

Categories: Vesti

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.