HRAST-PRIBOJ Vesti

Један јаз а две централе

Lim kod Banjskog Čamca
Reka Lim
  • Чачанско предузеће „Хелион” обавестило владу и СБПОК о проблему са енергентским дозволама на Лиму код Прибоја.

 

Чачак – Републички урбанистички инспектор Драгана Василић утврдила је 25. новембра у поступку ванредног надзора да је локацијску дозволу за градњу мале хидроелектране „Рековићи” на Лиму код Прибоја, издао ненадлежни орган. 

lim

Инвеститори су речену дозволу добили 4. октобра ове године у Одељењу за урбанизам општине Прибој, али инспектор тврди да по техничким карактеристикама – грађевинска висина од 13 метара и акумулација запремине 420.000 кубика – није реч о малој хидроелектрани већ о високој брани. Следствено томе, локацијску дозволу не може издати локална самоуправа већ Министарство грађевинарства.

Захтев за ванредни надзор, иначе, поднело је чачанско предузеће „Хелион”, као власник претходне енергетске дозволе на истом јазу (профилу). То је најновији тренутак у овом спору који већ има свој судски одељак, а власник „Хелиона” Лазо Антонијевић о појединостима је ових дана обавестио председника Владе Србије, вицепремијера, три министра и Службу за борбу против организованог криминала МУП-а. Истовремено подсећа да су, уколико се проблем овде не реши, надлежне међународне арбитраже, прво у Бечу па ако затреба и у Паризу.

Антонијевић у поднесцима најпре описује да је „Хелион” крајем 2009. године у редовном поступку од Министарства рударства и енергетике добио енергетску дозволу за градњу ХЕ „Прибој” снаге 10,6 мегавата, на профилу одређеном неколико стотина метара узводно од града.

– Одмах смо започели редовне активности. У првом реду геодетско снимање терена, куповину земљишта од приватних власника у приобаљу с којима смо потписали 22 уговора, израду пројектне документације и прикупљање потребних услова, сагласности и мишљења од надлежних државних институција. Све како је законом предвиђено за ову врсту објеката. Након уложених 25 милиона динара у развој пројекта и потписаног споразума са једном компанијом из Италије која је стратешки партнер државе Србије у области енергетике, обратили смо се Министарству за продужење односно издавање нове енергетске дозволе, и били одбијени са врло чудним образложењем – каже Лазо Антонијевић за „Политику”.

Он истиче да је захтев одбијен 16. марта 2012. године „пошто је у документацији `Хелиона` оспорена информација о локацији коју издаје СО Прибој”, наводећи да је после само три дана издата нова енергетска дозвола али другом инвеститору.

– Не чекајући одлуку другостепеног органа по нашој жалби, ресорни државни секретар Душан Мракић издаје енергетску дозволу тек основаној фирми „Мини хидро инвестментс” из Београда у власништву Ненада Ковача, Николе Петровића и Драгана Клисуре. У међувремену Никола Петровић постаје директор ЕМС-а, а промена у АПР-у врши се тако што се уписује фирма са Девичанских Острва. Тако се на профилу наше бране измишља ХЕ „Рековићи” снаге 6,48 мегавата.

Антонијевић наглашава да је, на тај начин, „Хелиону” нанета штета од 25 милиона динара, додајући да држава Србија „у старту губи 7 милиона евра кроз умањење пореза и доприноса а сваке године 1,5 милиона евра на умањеном пдв-у и водној ренти, уз смањење производње од 25 милиона киловат-сати.”

– Укључили смо сва правна средства ради заштите наших и државних интереса. Пред судом ћемо бранити нашу имовину, приобаље од три километра уз реку, а обавестили смо Министарство грађевинарства на опрез јер је горња вода на ХЕ „Рековићи” замишљена на коти 395 метара при чему потапају нашу земљу. То нећемо дозволити у било ком случају – вели Антонијевић који је поручио СБПОК-у да је „спреман да пружи све материјалне доказе” за ово о чему говори.

Извор: „Политика“         Аутор: Г. Оташевић

1 Comment

  • Ma kakvi smo postali mozda je i bolje da nas sve potope…….Mozda bih neko drugi imao koristi a mi ionako nemamo cemu da se nadamo….rasprodashe zemlju , rudna bogatstva , planine i vodu …Eeeee samo nas nece niko da kupi jer smo izgleda roba sa greshkom

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.