Džabe džez u Priboju

Džabe džez u Priboju

U Priboju je u ponedeljak ,15. decembra,  u svečanoj sali Gimnazije održana promocija zbirke pesama „Džabe džez“ mlade pesnikinje Valentine S. Topalović.


U ime izdavača, izdavačke agencije „Bernar“ i galerije „Spirala“, prisutnima se prvi  obratio Slavko Topalović, otac pesnikinje ,  koji je govoreći o počecima njenog stvaralaštva rekao da je Valentina , inače rođena u Foči , za vreme rata došla u Priboj gde je odrastala i školovala se pa ovaj grad smatra svojim jedinim i pravim zavičajem.
– Ovo je druga njena  zbirka pesama , prva je Soha nebeska za koju je prošle godine Valentina dobila prestižnu pesničku nagradu Radomir Brajković, podsetio je prisutne Topalović.

Džabe džez promocija u Priboju.mp4_000504671

Valentina S. Topalović

Svo kritički osvrt na novu zbirku pesama „Džabe džez“ prisutnima je izložio profesor Milijan Despotović
– Poezija je forma koja beži definisanju baš kaošto je i  džez muzička forma nedefinisanih granica.  U tom poetskom prostoru stvaralaštva poezija i džez se prožimaju, posebnom retorikom podglasa, pristupom zvučnoj materiji i upadljivosti ritma, rekao je profesor despotović.

Valentina je objašnjavajući konotaciju naslova zbirke Džabe džez rekla da je to njeno podsećanje da su navrednije i najlepše stvari na svetu, (osmeh, sunčan dan , disanje) besplatne .
Ovu zbirirku pesama ilustrovao je svojim  slikama , iz opusa Džez, multimedijalni umetnik Dragan Nešić, a korice dizajnirao Valentinin brat Vladimir Topalović.

Izvor: Danas

Categories: Kultura, Uncategorized, Vesti

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*