Otkazana predstava „Noć bogova“

Otkazana predstava „Noć bogova“

Pozorišna predstava „Noć bogova“ u izvođenju Amaterskog pozorišta prijepoljskog Doma kulture koja je planirana da bude prikazana večeras, iznenada je otkazana zbog sprečenosti glumaca da dođu u Priboj.

Tekst, tematizuje odnos umetnika i vlasti u totalitarnom sistemu je igra u igri, u kojoj su od istorijskih činjenica i zbivanja u paralelnoj drami, značajniji preokreti, koji neprestano menjaju likove i njihove međusobne odnose.
Bogovi vladaju beskompromisno i nemilosrdno i nebeskom volјom uređuju živote svojih podanika.
Kad razgovor dotakne prijatelјstvo, prilično pijani kralј teško krije sentimentalnost, pošto su dvorska luda i Molijer, iako njegovi podanici, ipak jedini, koji smeju da vide kralјa pijanog pa s njim mogu čak da podele i poneku tajnu. U trenutku razneženosti kralј svečano objavlјuje da se te noći slavi desetogodišnjica nihovog prijatelјstva, ujedno optužujući Molijera da je o njemu napisao dramolet, s kojim su on i dvorska luda nastupali pred kralјevim neprijatelјima.
Kralј stoga zahteva da dramolet u tom trenutku odigraju samo za njega. Molijer i luda ispunjuju naređenje, odigraju farsu, ali Molijer, i pored saznanja da time ispisuje vlastitu smtnu osudu, spreman je da kralјu u lice kaže sve pa i to kako ga već godinama posmatra s osećajem mučnine u želucu, kao i to da u čitavoj Francuskoj ne postoji čovek koji ne mrzi svoga kralјa, samozvanog boga.

New Picture (1)

 

 

 

www.priboj033.com

Categories: Komšiluk, Kultura, Vesti

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.