Prijepolje: Ko je kriv za sunovrat Festivala amaterskih pozorišta Zapadne Srbije?

Prijepolje: Ko je kriv za sunovrat Festivala amaterskih pozorišta Zapadne Srbije?

Festival amaterskih pozorišta Zapadne Srbije koji je sinoć završen u Prijepolju zbog slabe posete pre bi se mogao nazvati “Festivalom duhova”. Tokom šest dana trajanja Festivala vrata Velike sale Doma kulture jedva da je otvorilo oko 200 posetilaca. Najveće “zasluge” za ovako slabu posetu pripadaju direktoru ove kulturne ustanove Radosavu Korugiću. Ovo nije jedina greška Korugića kojem i glumci zameraju što je pod pseudonimom uvođenja novina u Festival izbacio razgovore selektora sa glumcima nakon odigranih predstava, što je prema njihovom mišljenju bilo nezamislivo.

Festival amaterskih pozorišta Zapadne Srbije, sedmi po redu zatvoren je sinoć predstavom „Tmuša tako mi srca“ Amaterskog pozorišta Doma kulture, koja je odigrana van konkurencije, u revijalnom delu. Ne tako davno ovaj Festival je slovio za jedan od najprestižnijih u ovom delu zemlje, za predstave se tražila karta više. Međutim, sav taj sjaj izubio se ove godine, tome je svesrdno pomogao i menadžment Doma kulture odlučivši se da medijima koji su prethodnih godina radili na promociji Festivala ukine sredstva namenjena za marketing. Tako da najveći deo stanovnika ove opštine nije ni znao da se pozorišna smotra uopšte i odigrava u prijepoljskom Domu kulture. U prilog ovoj konstataciji ide i činjenica da je tokom šest dana trajanja Festivala kroz Veliku salu prošlo svega dvestotine posetilaca, što nikako ne može da umanji trud i rad glumaca iz Prnjavora, Bogatića, Ljubovije, Priboja i Prijepolja, ali svakako za nauk treba da posluži pre svih direktoru Doma kulture Radosavu Korugiću kako se ova greška ne bi ponovila i u narednoj godini.

foto: facebook Muhamed Hašimbegović

Da je sve ovo tačno što smo gore naveli moglo se videti iz izjave selektora Festivala Saše Latinovića, koji je između ostalog kazao da se sa setom seća minulih vremena kada je celo Prijepolje živelo za ovaj festival i kada se u sali Doma kulture tražila „stolica više“.
– Ne mogu da se ne pitam „šta nam se to desilo“ i gde se izgubila ona sofisticirana i znalački usmerena pozorišna publika. Naravno da se poverenje u pozorišne programe ne može preko noći povratiti već je za to potreban mukotrpan i studiozan rad, ulaganje u mlade snage kroz definisanje aktuelne kulturne politke na nivou celog grada- razočarano je istakao Saša.

Dobitnici nagrada na Festivalu amaterskih pozorišta zapadne Srbije

I pored nedostatka publike festival je održan u dobroj atmosferi i organizaciji Doma kulture Prijepolje u uslovima koji odgovaraju ugledu ove manifestacije od izuzetnog značaja za kulturni i duhovni razvitak Srbije. Posle uvida u celokupni repertoar ovogodišnjeg Festivala amaterskih pozorišta zapadne Srbije selektor je doneo sledeću odluku :
Najbolji izbor muzike : Amer Porović ,,Karamazovi“ – Amatersko pozorište Doma kulture Klub „Teatar“ Prijepolje
Najbolja kostimografija : Selena Tomašević za predstavu „Klim Klem“ Pozorište ,,Janko Veselinović“ Bogatić
Najbolja scenografija : Ivan Tomašević za predstavu „Siroti mali hrčki“ AP “Prnjavor“ Mačvanski Prnjavor
Najperspektivnija glumica : Milica Ožegović za ulogu Drogiranog Kretena u predstavi „Laki komad“ AP“ Pivo Karamatijević“ Priboj
Najbolja ženska epizodna uloga : Marijana Petaković za ulogu Mame Olivere u predstavi „Svastike“
Najbolje muške epizodne uloge : Zoran Kalabić za ulogu Predsednika Vlade u predstavi „Siroti mali hrčki“ AP „Prnjavor“ Mačvanski Prnjavor i Branislav Ković za ulogu Velikog Moka u predsavi „Klim-Klem“ AP „Janko Veselinović“ Bogatić
Najbolja muška uloga : Dragutin Marković ,,Siroti mali hrčki“ AP „Prnjavor“ Mačvanski Prnjavor
Najbolja ženska uloga : Dragana Vidaković za ulogu Seke u predstavi „Laki komad“ AP ,,Pivo Karamatijević“ Priboj
Specijalna nagrada za režiju dodeljuje se Meši Šendelju Žaku za istraživanje u domenu poetskog teatra i novog čitanje drame „Karamazovi“
Najbolja režija dodeljje se Ivanu Tomašević za predstavu „Siroti mali hrčki“ AP „Prnjavor“ Mačvanski Prnjavor
Druga predstava festivala ,,Klim-Klem“ Pozorišta ,,Janko Veselinović“ Bogatić
Najbolja predstava Festivala: ,,Siroti mali hrčki“ AP „Prnjavor“ Mačvanski Prnjavor.

Aktuelizujući Mihićevu televizijsku satiru „Siroti mali hrčki“ u realističnom ključu, ali na visoko artificijelan način, poigravajući se nomenkultrom vlasti, reditelj Ivan Tomašević uspeva da nam dočara stanje šoka prilikom pada jedne vlade zbog najbesmislenijeg razloga. Ova predstava zaslužuje da bude najbolja predstava ovog festivala.

Kompletan tekst i fotografije preuzete sa portala PP Media

priboj033

Categories: Komšiluk, Kultura, Vesti

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*