NEVEROVATNO SVEDOČENJE HEROJA „Ili zajedno idemo pod vodu, ili ću te izvući na obalu“

NEVEROVATNO SVEDOČENJE HEROJA „Ili zajedno idemo pod vodu, ili ću te izvući na obalu“

Video sam da se predao, ali mu nisam dao da se pomiri sa smrću. Život i njemu i meni visio je o koncu nekoliko minuta. Hrabrio sam ga: „Ili zajedno idemo pod vodu, ili ću te izvući na obalu“.

641555_bajinabasta01-dane-jankovic-spasilac-foto-v-lojanica_f

Dane Janković: Mladiću znam samo ime i voleo bih da se upoznamo

Tako Dane Janković (41) iz Bajine Bašte priča kako je na Petrovdan iz brzaka Drine sigurne smrti spasao mladića koga je tada prvi put video u životu. Tri dana posle drame Dane ne zna mnogo o momku sa kojim je lako mogao da ode u smrt, zna samo da se zove Mirham, da je iz Priboja, a u Bajinu Baštu je došao da nadniči u malinjacima. Nedelja po podne kod mosta na plaži Rača. Mnogo naroda bilo je na obali Drine.
– Samo što sam izašao iz vode na drugoj strani reke, a Drina je tu široka više od 100 metara, video sam čoveka koji je preplivao na drugu obalu i odmah, bez odmora, krenuo nazad. Znao sam da nije iz Bajine Bašte jer je bilo očito da ne poznaje reku. Osetio sam da će biti u problemu – vrti film Dane. Ne znajući ćud Drine, kaže, momak je preplivao brzak i došao do dela reke gde voda na površini deluje mirno, ali gde ispod deluju jake struje. Matica ga je ponela naniže.

641556_bajinabasta02-reka-drina-foto-v-lojanica_f

Mesto na reci u blizini koga se dogodila drama

– Povikao sam „plivaj uz reku“ i skočio u vodu. Sa mnom je zaplivao i moj drug Dejan Jović. Plivali smo da bismo stigli davljenika koga je struja vukla nizvodno – priseća se hrabri Bajinobaštanin.

Svi ljudi sa obale su posmatrali dramu i znali da od vičnosti Daneta i Dejana zavisi život neznanca.
– Posle 400 metara uspeli smo da ga stignemo i zadržimo. Dejan je tada odustao. Rekao sam mu: „Vraćaj se nazad, sam ću“, jer ako i on počne da se davi – gotovo. I sam sam bio istrošen. Stegao sam za ruku Mirhama i govorio mu da bude miran – pamti detalje Dane, koji su njega mogli da koštaju života.
– Drina vuče na dno, ja gore. I tako ko zna koliko puta. Osetio sam da se predao, mišići na rukama i nogama bili su mu ukočeni. Hrabrio sam ga. Dane je Mirhama privukao obali.
– Uzeo je moj broj telefona, rekao je da će zvati. Voleo bih da se upoznamo – kaže Dane.

Izvor: „Blic“    Autor: Vladimir Lojanica

Categories: Vesti, Zanimljivosti

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.