Meštani blokirali gradsku deponiju u Prijepolju

Meštani blokirali gradsku deponiju u Prijepolju

Meštani Zaluga i okolnih naselja blokirali su danas deponiju Stanjevina na ulasku u Prijepolje iz pravca Bistrice, jer lokalna vlast nije učinila ništa da se ona izmesti kako su meštani krajem prošle godine zahtevali peticijom.

Foto: Željko Dulanović / RAS Srbija Meštani blokirali deponiju

Nakon višečasovnog protesta oni će organizovati danonoćna dežurstva kako bi sprečili komunalce da ovde i dalje odlažu smeće.

U prigradskom naselju Zalug i obližnjem Purića potoku ima više od 3.000 žitelja, a najbliže kuće su svega stotinak metara udaljene od deponije Stanjevina koja je odavno prebukirana i predstvalja ruglo grada.

Ugroženi meštani tvrde da opštinska vlast izbegava da sa njima razgovara o problemu koji ih tišti skoro tri decenije.

Foto: Željko Dulanović / RAS Srbija Najbliže kuće su svega stotinak metara od deponije

– U komunalnoj inspekciji su nam rekli da su naredili da se deponija zatvori i prekrije zemljom, ali da nisu dali rok. To može da potraje, ali mi više nemamo strpljenja. Kako više nema mesta, komunalci gomilaju smeće u vis ili ga guraju ka reci. Pri većem vodostaju Lim onda plavi imanja, a kada se voda povuče u korito iza nje po dvorištima, njivama i voćnjacima ostaju gomile smeća. Uguši nas i dim sa deponije – kaže meštanin Mirza Turković, jedan od organizatora protesta.

Nedaleko od smetilišta, na suprtonoj obali Lima, nalazi se i izdvojeno odeljnje OŠ „Vladimir Perić Vlater“ u kome nastavu pohađa 70 đaka i 12 predškolaca.

– Najbrojnije smo četvororazredno izdvojeno odeljenje u opštini, ali šta vredi kada deponija ugrožava zdravlje dece. Smrad sa deponije štiri se školskim dvoristem i ulazi u učionice pa strahujemo i od zaraze – ogorčeni su meštani.

Deponija Stanjevina je na uskom pojasu između magistrale ka moru i toka Lima. Pre dvadesetak godina privremeno je zatvorena nakon protesta meštana, a otpad je tada odvožena na deponiju u Druglićima koju koriste Priboj i Nova Varoš. Međutim, nakon NATO agresije Stanjevina je opet otvorena i na njoj se otpad deponiju i danas.

– Pošto Smeće ne prekrivaju zemljom psi lutalice i ptice ga razvlače po našim dvorištima, a leti ne može da se živi od rojeva muva koji uleću u kuće. U Zalugu je i dosta zasada pod malinom i drugim voćem, ali nam dim i smrat sa deponije teraju kupce – kaže meštanin Slavenko Stiković.

Među opkupljenima bili su i predstvanici pojedinih stranaka bivše vlasti, pa predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović tvrdi za „Blic“ da je protest meštana ispolitizovan.

– Protesti meštana su opravdani , ali problem koji smo nasledili ne može da se reši preko noći. Za privremeno deponovanje na Stanjevini imamo dozvole ali tu više nema mesta, a dnevno se odlaže 50 tona smeća koje se prikupi u gradu i prigradskim naseljima. Zbog toga smo odlučili da na uzvodno prema Brodarevo, na lokaciji u Strugovima, gradimo savremenu transfer stanicu koja će rešiti problem. Očekujem da će njena izgradnja početi ove godine, a pomoć su nam obećali vlade Srbije i Slovenije. Imamo i projekat za sanaciju postojeće deponije na ulasku u grad – kaže Zindović.

Izvor: Blic   Autor: Željko Dulanović

 

 

 

Categories: Komšiluk

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*