Deprecated: Функција jetpack_form_register_pattern је застарела почев од верзије jetpack-13.4! Уместо ње користите Automattic\Jetpack\Forms\ContactForm\Util::register_pattern. in /home3/pribojze/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078
Priboj
Komšiluk Vesti

Гелери уместо бомби око писте на Пониквама

Извор: ПОЛИТИКА              Аутор: Б. Пејовић          

У току разминирање појаса уз ваздушну луку код Ужица, које ће трајати до краја месеца

Деминери пажљиво претражују терен око писте Фото С. Јовичић

Деминери пажљиво претражују терен око писте Фото С. Јовичић

 

Ужице – Двадесетак људи у плавим заштитним униформама, под шлемовима и са панцирима, испитује ових дана травнате ливаде уз писту „Аеродрома Поникве”. Детекторима метала претражују 212.434 квадрата тог неиспитаног простора (цела писта, дуга 3,1 километар, разминирана је пре неколико година). Траже неексплодиране пројектиле на том аеродромском делу, заостале након вишемесечног бомбардовања ове ваздушне луке 1999. године. За сада, током двонедељног детаљног испитивања, изузев ситних гелера, ниједну бомбу нису пронашли.

Тај посао, који се ради захваљујући донацији САД од 300.000 долара, поверен је стручњацима фирме „UXBBalkans” из Сарајева. Они су на Пониквама од 24. априла, а од јуче им се прикључила и домаћа фирма „ПМЦ инжењеринг” из Београда: први чисте источни, други западни део појаса око писте.

– Радићемо ово до краја маја, док цео простор за који смо задужени не претражимо. Реч је о појасу од 127 метара око писте, с леве и десне стране. Испитујемо детаљно, по свим међународним стандардима, а под контролом Центра за разминирање Србије. До сада смо проналазили само мање гелере од експлодираних бомби, ниједан већи пројектил још није пронађен – објашњава за „Политику” Амир Механовић, оперативни официр у фирми „UXBBalkans” која се бави пословима разминирања.

Чишћење појаса око писте нужан је услов за добијање сертификата о безбедности ваздушне луке, да би одавде летели цивилни авиони. Директор ужичког ЈП „Аеродром Поникве” Саша Савић истиче да ће у јуну, кад разминирање буде завршено, овде доћи представници амбасаде САД и Стејт департмента да надгледају како се реализује њихова донација.

– Ту прилику искористићемо и за разговоре о њиховој помоћи за другу фазу чишћења ширег аеродромског подручја, која, међутим, није неопходна за успостављање цивилног саобраћаја. Следе надзори урађеног, обављени у више фаза, да би нам потом, до краја јуна, Међународни фонд за разминирање (ITF) дао сертификат – каже Савић.

О ономе што после сертификата о безбедности треба урадити да би први цивилни авиони полетели са Поникава говорио нам је у име градске власти Ужица већник за финансије и буџет Зоран Аџић. Пошто се, објашњава он, осигура безбедност, ваља обезбедити планску документацију.

– У току је рад на изради плана генералне регулације аеродрома. То је услов да бисмо могли да појачамо постојећи водовод и направимо хидрантну мрежу, поред осталог и зато да би већи авиони Сектора за ванредне ситуације могли без проблема овде да слете и натанкују воду у случају пожара и слично. Ваља направити и пристанишну зграду, оградити аеродромски простор и друго. Што се тиче почетка цивилних летова, водимо разговоре с Министарством саобраћаја и Директоратом цивилног ваздухопловства да се овај аеродром уврсти у мрежу цивилних ваздушних лука. Настојимо и да суседне општине (Чајетину, Бајину Башту, Прибој и друге) укључимо у заједнички концепт коришћења Поникава, јер је неодрживо да ово буде само ужичка прича – истиче Зоран Аџић, процењујући да би можда наредне године могао да заживи авио-саобраћај на овом аеродрому.

 

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Geleri-umesto-bombi-oko-piste-na-Ponikvama.sr.html

 

 

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.