Priboj onlajn grad

Priboj onlajn grad

U uglednom američkom naučnom časopisu za međunarodni razvoj, „Perspectives“ , objavljan je članak o fejsbuk stranici „Priboj„, pod nazivom „Priboj: onlajn grad“. Članak je nastao na osnovu naučne studije  „Internet i javna diskusija – FB stranica Priboj kao fenomen“, koju su braća Marković, Boban i Ivan, uradili prošle godine. Članak je objavljen i na sajtu ovog magazina koji je nastao  u sklopu Škole za napredne medjunarodne odnose na Univerzitetu Džons Hopkins. Ova škola je rangirana kao druga na svetu -Foreign Policy Magazine- po kvalitetu obrazovanja u oblasti međunarodnih odnosa.

IZ clanka slika

– Ne bi bilo neobično da jedno manje mesto u planinskom delu jugozapadne Srbije ima aktivnu onlajn zajednicu i fejsbuk stranicu sa 11000 hiljada lajkova, osim ako se uzme u obzir činjenica da u gradskom  području te opštine živi svega 15 000 stanovnika,
kažu Markovići u rezimeu na početku svoje studije koja se, kao što je u rezimeu navedeno, bavi uticajem nezvanične fejsbuk stranice „Priboj“ na komunikaciju, mobilizaciju i odgovornost lokalne samouprave u Priboju.

Markovići još kažu da je uredništvo časopisa, pre objavljivanja članka, dva meseca temeljno  proveravalo navode i podatke iz  njihove studije, što dodatno govori o ozbiljnosti ovog eminentnog časopisa i uspehu njihovog rada.

Pored analize različitih sfera društvenog uticaja ove stranice na  život u opštini Priboj  oni navode i primere korisnih akcija koje su sa nje pokrenute. Jedna od njih je i organizovanje povratka radnika koji su iz Priboja otišli u Švedsku na privremeni posao, tamo bili prevareni i ostavljeni bez novca i mogućnosti dase sami vrate. Preko stranice je ukazano na problem pa je lokalna samouprava organizovala povratak.
Boban i Ivan Marković, autori ove naučne studije, dobitnici su predsedničke medalje Američkog univerziteta u Bugarskoj (AUBG) za 2014. godinu. Oni završavaju studije na ovom Univerzitetu na dva smera, „Političke nauke i međunarodni odnosi“ i „Biznis administracija.“

 

www.priboj033.com

 

Komentari

  1. Bojana
    Bojana 23 februar, 2015, 11:04

    Bravo momci to je za svaku pohvalu , svaki trud se na kraju vidi .

    Reply this comment

Napiši komentar

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.