Vesti

ПРОГЛАС ЈЕДИНСТВЕНОГ СИНДИКАТА ФАП – СЛОГА

Преносимо Саопштење за јавност „Јединственог саката ФАП – Слога“, поводом ситуације у Фабрици аутомобила Прибој . Саопштење је објављено на званичном Сајту централе ове синдикалне организације.


             ПРОГЛАС ЈЕДИНСТВЕНОГ СИНДИКАТА ФАП – СЛОГА У ВЕЗИ СА  АКТУЕЛНИМ ДЕШАВАЊИМА У ПРЕДУЗЕЋУ И ЦЕЛОМ ПРИБОЈУ

Прибој 28.10.2013. год. Оправдано незадовољство радника стањем у фабрици на путу су да злоупотребе неки од оних који сносе и највећу кривицу за овакво стање!

То стање није последица никаквог састанка са било којим  министром у непосредној прошлости, већ дугогишњег лошег управљања фабриком и небриге надлежних републичких органа за њену судбину, и судбину свих нас који у ФАП-у радимо и који у Прибоју живимо, јер зна се шта за овај град значи наша фабрика.

Не сумњајући у оправданост и неопходност организовања штрајка и радикалнијих облика протеста, Јединствени синдикат ФАП – СЛОГА сматра својом дужношћу да ширу јавност обавести о следећем:

–          Наш синдикат се годинама бори против разних злоупотреба, финансијских малверзација, корупције  и лошег руковођења предузећем. У том погледу, сматрамо да смо на истом путу на ком се налази и актуелна Влада Србије.

–          Да је сумњивих радњи у пословању било, наводи  и податак о неусвајању финансијског извештаја ФАП-а  још од 2006. године.

–          Да уживамо најширу подршку оних који су непосредни сведоци и најбољи познаваоци свих дешавања у ФАП-у, дакле радника предузећа, сведочи и чињеница да смо синдикат који има највише чланова, а да су наши кандидати на последњим изборима за представнике друштвеног капитала добили убедљиву већину приликом тајног изјашњавања радника.

–          Ми подржавамо штрајк радника  и сматрамо да је неопходно штрајковати, али не подржавамо овај Штрајкачки одбор и захтеве тог Штрајкачког одбора. Сматрамо да је најављени штрајк са оваквим штрајкачким захтевима , преко осталих синдиката, покренут од актуелног и бившег руководства фабрике,  које намерно гура ФАП у стечај са циљем да се сва кривица за овакво стање преусмери према држави. Нама је забрањено да уђемо у тај штрајкачки одбор, јер управо то руководство, уз небригу надлежних републичких органа, сматрамо онима који сносе највећу кривицу за овакво стање. Ми износимо оправдану сумњу, поткрепљену несумњивим доказима које смо на располагању да пружимо  надлежним државним органима, да је у ФАП-у било финасијских малверзација које су умногоме допринеле овом тешком положају. За те малверзације смо директно оптужили предходног директора  Мирка Стојовића, као и садашњег директора Зорана Заковића.

–          Овај штрајк и протесте званично предводи Штрајкачки одбор који чине они који су на Скупштини предузећа гласали за предлоге руководства фабрике, насупрот нашим представницима који знају да  у Скупштини представљају раднике и који су гласали супротно. Председник Штрајкачког одбора је човек чија организација синдиката на тајном гласању радника за те представнике у Скупштини није добио НИЈЕДАН мандат. Размислите –зашто је то тако? Истовремено, не дозвољавају да у тај Штрајкачки одбор уђу представници организације која ужива највећу подршку радника.

–          И да није тога, ми овaкве штрајкачке захтеве не подржавамо јер сматрамо да су они такви да не доносе никакво трајно решење за ФАП, и Прибој.  Плашимо се да иза свега стоје политичка препуцавања иза којих је основна намера да се прикрију финансијске малверзације које су вршене годинама уназад, и сва кривица пребаци на некога у чијој смо надлежности непуних два месеца.

–          Али, неопходност протествовања и штрајка подржавамо јер сматрамо да је то једини начин да се скрене неопходна пажња шире јавности на проблеме нашег предузеђа, града, па и читавог региона. Подршка грађана Прибоја у нашем протесту је добродошла.

Због свега изнетог,  Синдикат СЛОГА ФАД не може учествовати у овом штрајку, и никада неће учествовати ни у једном штрајку који организује директор предузећа. Ми подржавамо раднике у њиховом оправданом незадовољству, али сматрамо да је неопходно захтеве штрајка усмерити ка дугорочним решењима и ка правим кривцима за овакво стање. Ми смо спремни да предводимо штрајк радника са следећим захтевима:

  1. 1.      Захтевати од руководства да одмах престане са бојкотом достављања личне карте и тачности података о пословању ФАП-а Министарству привреде, јер на тај начин директно уводи фабрику у стечај, без икакве наде за налажење купца или стратешког партнера, без обзира на то који министар или Влада буду то покушавали.
  2. 2.      Захтевати да се ангажује независна ревизорска агенција за ванредну ревизију ради утврђивања стварног стања залиха у ФАП-у ( недовршена производња и залихе у магацину),  и да та агенција сачини извештај о финасијском пословању ФАП-а у последњих 5 година, који , како је то и прописано, треба да буде  основ за тачност података у личној карти предузећа.
  3. 3.      Захтевати да се по утврђивању стварног стања залиха, уколико је истинит податак који је о томе руководство доставило Министарству, распродају све залихе које нису потребне у процесу производње и на тај начин исплати зарада и краткорочно измире најургентније потребе запослених.
  4. 4.      Захтевати да Министарство испуни обећање министра Радуловића, дато на поменутом састанку, о преузимању свих обавеза ФАП-а и на тај начин фабрику учини атрактивнијом за продају. До продаје фабрике, захтевамо од Владе Србије да обезбеди средства за исплату зарада запосленима и оверавање здравствених књижица за раднике ФАП-а и чланове њихових породица.
  5. 5.      Захтевати од Владе Србије да се хитно посвети решавању будућности ФАП-а јер је посредно најодговорнија за овакав положај фабрике. Ми располажемо и средствима и знањима за квалитетан рад, а о значају ФАП-а за цео овај регион сматрамо непотребним и да говоримо, тако да од Владе очекујемо максимално ангажовање на хитном проналажењу стратешког партнера за нашу фабрику и отпочињање производње. Нама не треба милостиња Владе. Нама је потребно да нам омогућите оно на шта сте по Уставу обавезни – право на достојанствен рад и достојанствену накнаду за тај рад.

Апелујемо на све раднике ФАП-а, као и све становнике Прибоја који су изразили солидарност са нашим проблемима и најавили подршку у протестима, да добро размисле пре него се у неминовне протесте упусте – ко предводи протесте, шта су стварни мотиви, и за које циљеве (не нека краткорочна решења)  се вреди борити?  ФАП је много важан за животе свих нас. Будимо разборити, солидарни, истрајни и сложни у борби за испуњење наших захтева и остварење сна свих нас – да дугорочно решимо проблем ФАП-а,  а тиме и будућности наших породица и целог Прибоја.

ЈЕДИНСТВЕНИ СИНДИКАТ ФАП –СЛОГА

Петар Петровић – председник

Ostavite vaš komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.